Beli lavovi stigli u palićki ZOO

U palićki ZOO su stigli beli lavovi! Posetioci za sada ne mogu da pogledaju Sumbu i Belka, koji će nekoliko nedelja iz predostrožnosti provesti u karantinu. Nakon toga će se posetioci moći diviti ovim egzotičnim velikim mačkama koje su u petak stigle na Palić.

Biolog Kristian Ovari kaže da lavovi baš i nisu mladi, ženka Sumba spada među najveće bele lavove i stigla je iz Južne Afrike, dok je mužjak Belko mnogo mlađi, mada je i on odrastao lav. Seljenje odraslih lavova je dobro jer se time ograničava njihovo razmnožavanje. Kako Ovari objašnjava, mnogi ne znaju da lavovi kojima je oduzeta sloboda rađaju mlade po četiri puta godišnje, u proseku imaju po četiri mladunčeta koji već sa osam meseci mogu da budu polno zreli.

U Africi na slobodi živi oko 200 belih lavova. Ovoj rasi preti istrebljenje. Beli lavovi koji su u petak stigli na Palić potiču iz parka Kruger iz Južne Afrike. “Svi beli lavovi u Evropi potiču iz parka Kruger. Tako gledajući, ovo je čista rasa. Iz pogleda konzervacije je jako važno da životinje budu rasno čiste”, kaže biolog ZOO vrta.