Iako turista trenutno nema, Palić se sređuje kao da gosti stižu već sutra

Masovnih prvomajskih uranaka, gotovo je izvesno, ove godine neće biti, pa ni na Palićkom jezeru, jednoj od najpopularnijih domaćih destinacija za praznik rada. Ipak, Palić ima svoje adute za sva godišnja doba.

Gospoda iz Austrougarske monarhije rado su, krajem 19. veka, birala banju Palić za oporavak u blatnim lekovitim kupatilima. Na tom prirodnom i arhitektonskom nasleđu Palić gradi svoju viševekovnu turističku tradiciju.

“Ono što karakteriše ovu destinaciju je pre svega prelepa priroda koju ćete primetiti kada dođete, veliki park koji obiluje bogatim atrakcijama secesije”, ističe Aleksandar Medaković, direktor Turističke organizacije Subotice.

Iako zbog epidemije turista trenutno nema, Palić se uređuje kao da gosti stižu već sutra.

Dalibor Sekulić, direktor hotelsko-ugostiteljskog preduzeća “Elite Palić” kaže da renoviraju sve postojeće objekte da bi ovu sezonu dočekali spremni za nove goste.

Voda Palićkog jezera još nije za kupanje, mada, zahvaljujući projektu koji finansira nemačka Vlada i primenjenim ekološkim merama – postaje sve bistrija.

Ipak Palićko jezero idealno je za sportove poput bicikla na vodi, plovidbe katamaranom ili jedrenje. Obnovljeno kilometarsko šetalište pored jezera za relaksaciju dele šetači, trkači, roleraši i biciklisti.

Najveći zoološki vrt u Srbiji, na deset hektara pored jezera, upotpunjuje odlične uslove za celodnevni porodični provod

“On je ujedno i botanička bašta, sa velikim brojem cveća, zaštićenog biljnog sveta, a od životinja 80 vrsta koje možete da vidite,” preporučuje gostima Jelena Toljagić iz “ZOO vrt Palić”.

Sigurna svitanja kraj Palićkog jezera
Autentičnim jelima pripremljenim na modernizovanim salašima, Palić mami goste na svoj način.

Suvlasnik “Majkinog salaša”, na Paliću Goran Gabrić navodi da imaju konforne sobe, terase sa bazenom, veliki ribljak gde može da se peca, domaće životinje, prostor za jahanje, kao i dva dečija igrališta.

Vina sa peska imaju specifičan ukus, a to su iskoristili vinogradari sa subotičko-horgoške peščare da u brojnim lokalnim vinarijama ponude autohtone vrste božanskog napitka, uz nezaobilazne tamburaše.

“Mi se nadamo da ćemo bar u toku leta, jula i avgusta, da se ponovo okupimo ili na salašu ili u vinariji ili bilo gde na Paliću i da se podsetimo na stara dobra vremena. Mi ćemo se potruditi da sastavimo jedno dva-tri dana da ne idemo kući, pa ko izdrži,” poručuje Zvonko Bogdan.

Popularne letnje turističke manifestacije, poput međunarodnog filmskog festivala, festivala elektronske muzike, internacionalne regate, već su u pripremi, ali sa neizvesnim ishodom.

Ono što je sigurno jesu očaravajuća svitanja kraj Palićkog jezera.