Iskustveno učenje u zoo-vrtu

Učenici tri odeljenja Politehničke škole, smera Likovni tehničar, u proteklom periodu vredno su radili na oslikavanju Zoološkog vrta, tačnije zida oko kaveza, u kom su smešteni trigrovi. Ova društveno korisna akcija nastala je u sklopu projekta „Iskustveno učenje“ Kolping centra Srbije.

Ideja projekta „Iskustveno učenje“ je da se nastavni program sprovede kroz praksu korisnu za društvenu zajednicu, koju su đaci Politehničke škole održali u krugu Zoološkog vrta. Fasadu kaveza u kom su smešteni tigar i tigrica, za nanošenja motiva i boja, pripremili su učenici druge godine građevinskog smera, nakon čega su dva odeljenja likovnih tehničara, spretnim rukama i veštim potezima četkice, oživljavali sliku prirodnog staništa kralja životinja istočnjačkih zemalja.

Pored prostora oko smeštajnog kapaciteta „velikih mačaka“, prvaci ove srednje stručne škole, imali su zadatak da restauriraju pano za fotografisanje kod majmuna, koji važi za jednu od glavnih atrakcija subotičkog Zoološkog vrta.

Palićki zoo-vrt postoji već 70 godina i veliki je izazov za rukovodstvo da iznova osmišlja nove ponude turistima. Saradnja sa Politehničkom školom se pokazala kao pravi odabir, te će se ona sigurno nastaviti i u budućnosti.

U jeku godišnjih odmora, svakodnevicu stanovnika vrta, ovog i narednog meseca, ispratiće veliki broj radoznalih „očiju“. U narednim danima populacija će se povećati za dva američka bizona, jednog merkata, jednu dvogrbu kamilu, kao i novu vrstu majmuna – De brazza majmuna.