ŠKOLSKI PROGRAM

Jedna od najvažnijih uloga Zooloških vrtova budućnosti jeste obrazovanje. Zoološki vrt Palić je jedan od začetnika zoopedagogije u Srbiji, te je svoj program obrazovanja koji znamo u današnjoj formi počeo razvijati još 1980-ih godina. Kultura i obrazovanje školske dece i posetilaca vrta je jedna od četiri osnovne delatnosti Zoo vrta Palić .

Danas smo prepoznatljivi kao jedan od zooloških vrtova u regionu koji ima jedan od najbolje organizovanih i razrađenih programa obrazovanja svih uzrasta, ne samo osnovaca kojih mesečno ugostimo preko 2000, nego i srednjoškolaca koji osim klasičnih predavanja imaju i srednjoškolsku praksu kojom stiču dragoceno znanje i iskustva.

Zoopedagoški rad predstavlja obrazovne aktivnosti i u širem smislu, te u sebi sadrži i izradu informativnih tabli, pisanje tekstova, rad sa posetiocima, medijima, saradnju sa stručnim ustanovama, fakultetima, udruženjima i fondacijama.

Rad sa decom nižih razreda onovnih škola traje tokom cele školske godine.

Baziran je na nastavom programu Zoo vrta koji čini predavanja, prezentacije i praktične i likovne radionice iz oblasti zoologije, botanike, opšte biologije, ekologije tj. po izbornom predmetu Čuvari prirode. U ovom programu učestvuje dvadesetak osnovnih škola i vrtića iz Subotice i okolnih naselja do 30 km udaljenosti od vrta.

U saradnji sa prevoznikom, deca se po unapred dogovorenom rasporedu dovoze autobusom od škole do vrta. U vrtu imaju obezbeđenu učionicu sa savremenom opremom: računar, projektor, ozvučenje i internet.