Poklon Zoološkog vrta grada Beograda

Arktički vukovi, mužjak i ženka, kao poklon Zoološkog vrta grada Beograda, postali su novi stanovnici ZOO vrta Palić i time obogatili zbirku kao nova vrsta životinje.
Nakon kratkog prilagođavanja na novo stanište i smeštaj, beli vukovi su ubrzo počeli istraživati oko sebe i upoznavati svoje prve komšije, 4 jedinke sivog vuka.
Arktički vuk ( Canis lupus arctos ), beli ili polarni vuk, podvrsta je sivog vuka i poreklom je iz Kanade. Razlikuje se od sivog vuka po boji, nešto manjim dimenzijama tela, užoj lobanji, manjim ušima i kraćem nosu.
Opstanak arktičkog vuka još nije doveden u pitanje, iako je pre 25 godina došlo do opadanja populacije, prvenstveno zbog smanjenog broja mošusnog goveda i arktičkog zeca, koji su osnovna hrana za vukove. I pored nedostatka hrane, veća opasnost za gubitak vukova su sve jasnije klimatske promene, koje utiču na prirodno stanište belih vukova.
Posetioci Zoološkog vrta Palić, novu vrstu životinje – bele vukove – mogu videti svakoga dana u ispustu pored sivih vukova, a u blizini ispusta za kamile i majmunskog jezera.