Prinove u ZOO vrtu na Paliću – na svet došli mladunci antilope i dikobraza

Rode sleću u Zoološki vrt na Paliću. I bukvalno i figurativno. Dok čekaju da im se vrati par roda, koji se tu zaljubio i svio gnezdo, palićki Zoo vrt bogatiji je za mladunče antilope, koje je došlo na svet pre dva dana, i nešto starojeg dikobraza.

Mladunče antilope je još uvek pod nadzorom veterinara i daleko od očiju posetilaca, ali zato je mali dikobraz uz svoju majku. Preslatka bodljikava životinjica, nalik na prasence, na prečac će osvojiti srca posetilaca.

Novi stanovnici su i tri mužjaka servala,  koji su prezimeli na Paliću i sada su pušteni u prvi ispust.

Jako su graciozni, zanimljivi i vredan dodatak zbirci životinja iz Afrike – kaže biolog Kristijan Ovari.  – Posetioci mogu da ih nađu u objektu koji se nalazi između leoparda i mrkog medveda. U pitanju je vrsta sisara iz porodice mačaka, vitkog je tela,  krzno mu je smeđe boje veoma lepo išarano tačkama i prugama i ima najduže noge u odnosu na telo od svih mačaka i to je ono što ga čini karakterističnim.

Atrakcija za posetioce je i lavica Kjara, mladunče koje je dočekano sa oduševljenjem. Sada raste uz mamu i tatu, vesela je i okretna. I jedina ima hrabrosti da dođe kod oca, „kralja životinja“ i pojede mu hranu.

Medved Medeni je na Sretenje izašao iz pećine i najavio kraj zime i dolazak lepih dana. Međutim, očigledno se nije skroz naspavao pa je još uvek zubato sunce iskoristio za popodnevnu dremku.

U njegovoj pozociji bio je i šimpanza Tomi. Za razliku od njih, foka je aktivna od ranog jutra, a u prvim lepim danima hedonistički uživaju i žirafa, tigrovi, nojevi, zebra, lemuri i mnogi drugi stanovnici palićkog životinjskog carstva.

izvor: subotica