PROJEKAT RAZMNOŽAVANJA AFRIČKIH OKLOPNIH KORNJAČA

PROJEKAT RAZMNOŽAVANJA

AFRIČKIH  OKLOPNIH  KORNJAČA

Geochelone  sulcata – Centrochelys sulcata )

Najveća kopnena kornjača i treća po veličini na svetu. Prirodno stanište joj je Afrika. Nalazi se u ranjivom statusu (VU) po pogledu ugrožnosti vrste od izumiranja. Prosečan životni vek je 50 – 80 godina, mada postoje podaci životnog veka i oko 100 godina. Ženke mogu dostići težinu do 40 kg, a mužjaci do 50 kg. Dužina oklopa je i do 80 cm. Po tipu ishrane su biljojedi.

Najinteresantnija osobina im je razmnožavanje. U zavisnosti od uticaja spoljašnje sredine ( temperatura ), embrion tokom razvoja dobija pol, te se razvija ili kao ženka ili kao mužjak. Ukoliko je razvoj embriona na nižim temperaturama, recimo nižim od 30 stepeni, iz jaja se leže mužjak. Ukoliko je razvoj embriona na višim temperaturama, recimo iznad 30 stepeni, iz jaja se leže ženka. Afričke oklopne kornjače mogu da polože do 24 jajeta.

MLADUNCI AFRIČKE OKLOPNE KORNJAČE U ZOO VRTU PALIĆ:

Zoološki vrt Palić u svojoj zbirci poseduje 3 odrasle jedinke, 2 ženke i 1 mužjaka.

Dana 10.03.2022. godine, ženka kornjače je položila 24 jajeta, što je maksimum za ovu vrstu. Kako bi obezbedili uslove za razvoj embriona, jaja su stavljena u inkubator sa suvom i vodenom sredinom, tačnije suvi terarijum je položen u akvarijum.  U inkubatoru se redovno pratila i regulisala temperatura ( 27 – 30 stepeni ) i vlažnost vazduha na 70 – 80 procenata. Inkubator je podešen u saradnji sa stručnom službom Beo Zoo vrta.

Prvo mladunče kornjače izleglo se na 90. dan, 09.06.2022. godine, a kasnije je u narednim danima došlo do izleganja još 13 kornjača, tako da je od 24 jajeta izleženo 14 mladunaca afričkih kornjača. Uspešnost razmnožavanja ovim postupkom je bila 58%, što je veliki uspeh, jer se ovakav tip razvoja u inkubatoru prvi put uradio u Zoološkom vrtu Palić.

Ponosni smo na saradnju dva najveća Zoo vrta u Srbiji (Zoo vrt Palić i Beo Zoo), bez koje je nemoguće dobiti dragocene informacije stečene iskustvom, o držanju i uzgoju egzotičnih životinjskih vrsta.