Seminar o dobrobiti životinja

U periodu od utorka 18.08.2015. do petka 21.08.2015.,Zoološki vrt Palić je u saradnji sa kancelarijom za dobrobit i trenig životinja, Evropske Asocijacije Zooloških vrtova i Akvarijuma (EAZA), održao prvi kurs u Srbiji, o osnovama dobrobiti, kao i praktičnim načinima povećanja kavliteta života u zatočeništvu.

Polaznici seminara su bili podjednako predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, kao i nevladine organizacije, zoološki vrtovi Beograd, Zagreb, Temišvar, ali je daleko najveći akcenat bio na radu koji timaritelji, veterinari i kustosi zbirki zooloških vrtova mogu da implementiraju u svoj svakodnevni rad. Ovaj seminar imao je za ulogu da pomogne polaznicima u boljem razumevanju i u praktičnoj primeni dobre prakse iz oblasti dobrobiti životinja. Cilj ovog programa je da razvije celoviti pristup stalnom poboljšanju uslova dobrobiti životinja.

Tokom višednevnog kursa kroz niz predavanja i praktičnih radionica, obradile su se teme poput: Šta je dobrobit životinja?, Svest životinja, Razumevanje dobrobiti u širem smislu: Emotivno, Fizičko, Psihičko i Ponašanje, Kako posetioci utiču na dobrobit životina?, Dobrobit u svakodnevnoj praksi (uključujući interakcije ljudi i životinja), Dobrobit i etika, Sprovođenje procene dobrobiti, Rešavanje bihevioralnog problema u cilju poboljšanja dobrobiti , Obogaćivanje životnog prostora,…

Predavač i animator je bila Sally Binding iz EAZA kancelarije, koja je i sama veliki borac za prava životinja i dugo godina je radila u prihvatilištu za medvede i velike mačke u Kini i Tajlandu.

Tokom seminara praktičan rad je podrazumevao poseban osvrt na slona, belog medveda, majmune, papagaje i aligatore, kojima je obogaćen prostor. Najveće oduševljenje svih prisutnih je izazvala očigledna promena u ponašanju svih životinja izradom vrlo jednostavnih i jeftinih igračaka od prirodnih materijala koje omogućuju ispoljavanje prirodnog ponašanja životinja.

Osećamo potrebu da iskažemo posebnu zahvalnost vatrogasnoj stanici u Subotici kao i pržionici kafe “Pasku”, koji su nam donirali materijale poput vatrogasnih crvea, jutanih džakova i podjednako važne kafe za kafe pauzu, i na taj način omogućili izradu kreveta za mrkog medveda, ležaljke i zaklone za ostale životinje.

Vrlo smo ponosni i srećni što smo uspeli da realizujemo jedan ovako značajan seminar u našem zoološkom vrtu, gde smo uspeli da okupimo sve ljude dobre volje koji žele da promene status životinja u zatočeništvu.