U Zoo vrtu sve vrvi od života

Nakon dolaska na svet potomaka antilope, lame, dikobraza i emua, u Zoološkom vrtu na Paliću prinove nastavljaju da pristižu, pa su tako u proteklom periodu rođeni mladunci patagonijske mare, sove ušare i još dve lame.
U Zoo vrtu sve vrvi od života

Sova ušara je strogo zaštićena vrsta u Srbiji, koju je u našoj zemlji moguće pronaći samo na Vršačkim planinama, a prepoznatljiva je po velikim pernatim “ušima” na glavi, koje zapravo nemaju nikakve veze sa pravim ušima. U Zoo vrtu na Paliću svoje gnezdo je svio jedan par, a pre nekoliko meseci izleglo se mladunče po imenu Marli.

– Ona je sada već dosta porasla, ima bujno perje i na oko je teško videti da je reč o mladunčetu, ali se i ono nalazi sa ostalim sovama napolju – kaže Jelena Toljagić, koordinatorka obrazovnih i promotivnih aktivnosti u Zoo vrtu.

Pre dvadesetak dana na svet je došao mužjak lame koji je dobio ime Vojo, a ubrzo nakon njega, rodila se i ženka Dina. Najnovija stanovnica Zoo vrta na Paliću je i beba patagonijske mare, koja je nazvana Titi.

– Sve njih posetioci mogu da vide, lame su na otvorenom i čak su i njihova rođenja bila javna, odnosno oni koji su se tada zatekli u Zoo vrtu mogli su da prisustvuju njihovom dolasku na svet. Patagonijska mara je u početku bila u jazbini, jer se one inače tako rađaju, ali sada je već dosta velika i trčkara napolju – dodaje naša sagovornica.

Kako je Gradski štab za vanredne situacije juče doneo Naredbu prema kojoj je, između ostalog, zabranjeno okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru u kojem nije moguće obezbediti fizičku distancu od 1,5 metra, Zoološki vrt na Paliću ponovo je zatvorio Eko centar i veliku papagajnicu za građanstvo, dok se ostale mere koje se tiču posetilaca nisu drastično menjale.

– Pošto je reč o uskom kružnom prostoru na kojem nije moguće obezbediti socijalnu distancu, zatvorili smo za posetioce prostorije u kojima se nalaze papagaji, aligatori i zmije, a sve ostale životinje koje su na otvorenom mogu da se vide bez problema. Posetiocima Zoo vrta nisu neophodne maske, budući da su sve vreme na otvorenom i prostranom prostoru, ali je potrebno da drže socijalnu distancu od dva metra između drugih posetilaca, da u slučaju većeg broja ljudi kod neke životinje malo pričekaju, a ukoliko dolaze u organizovanim grupama, to ne bude više od 10 ljudi – poručuje Toljagić.

Zoološki vrt na Paliću otvoren je svakog dana od 9 do 20 časova, a cena pojedinačne ulaznice iznosi 300 dinara, dok je za decu do 15 godina i penzionere 200 dinara.