UPOZNAJTE USVOJITELJE ŽIVOTINJA IZ PROGRAMA USVAJANJA ZOOLOŠKOG VRTA PALIĆ

Inspirisan programom brojnih evropskih Zoo vrtova, Zoološki vrt Palić daje mogućnost usvajanja životinja iz zbirke Zoološkog vrta i time usvojitelji daju podršku za dobrobit životinje. Program podrazumeva donaciju za životinju, nije klasično usvajanje, jer životinja ne napušta Zoo vrt.
Svake godine postoji interesovanje za Program usvajanja, a ovo je priča jednog Usvojitelja…
PETAR UČAJEV, Beograd
Kako ste čuli za Program usvajanja životinja u Zoo vrtu Palić?
– Za Program usvajanja životinja u Zoo vrtu Palić smo saznali kada smo sredinom januara 2023. godine došli u posetu pa primetili imena i prezimena usvojitelja životinja pored njihovih kaveza. Najpre baš nismo shvatili koncept usvojenja i šta to ustvari znači, pa smo čak bili u strahu da ćemo stvarno usvojenu životinju povesti kući na brigu. Decu je to radovalo, ali nas starije i ne baš.
Zašto ste se odlučili za “usvajanje” životinje?
– Nakon razgovora sa zaposlenima u Zoo vrtu, poželeli smo i da mi damo mali doprinos brizi o životinjama u Zoo vrtu i da postanemo nečiji „usvojitelj”. Mislimo da je briga o životinjama veoma važna, a posebno briga o egzotičnim životinjama koje ne mogu tek tako da se vide u našem okruženju, a nekako nam se čini da u tu brigu svi moraju da se uključe.
Ko je birao vrstu životinje i zašto baš ta životinja?
– Zlatnog agutija je izabrala moja bratanica Sara jer joj se veoma svideo, a ima morsko prase i inače voli glodare. Zainteresovalo nas je i to što nikad za njega nismo čuli pa smo smatrali da je on pravi izbor za nas. Tako su moja ćerka Lara i bratanica Sara postale usvojiteljke zlatnog agutija.
Koliko često posećujete Zoo vrt Palić?
– Zoo vrt Palić posećujemo između tri do pet puta godišnje i čak nam se više sviđa od Zoo vrta u Beogradu.
Fotografija: Lara Učajev