Američki aligator (Alligator mississippiensis), često i misisipski aligator prema latinskom nazivu, je jedan od dve vrste roda Alligator u redu krokodila. Ova vrsta živi samo na jugoistoku SAD-a gde nastanjuje mokre okoliše koji se često preklapaju s ljudskim obitavalištima. Veći je od druge vrste ovog roda, kineskog aligatora.

Ova vrsta živi na području američkih država Severne i Južne Karoline, Georgije, Floride, Alabame, Mississippija, Louisiane, Arkansasa, Oklahome i Teksasa gde nastanjuje uglavnom spore tekućice, močvare, poplavne pašnjake i jezera.

Američki aligator naraste do šest metara, no većina ih je duga oko tri metra. Mogu težiti do pola tone. Ženke su dosta manje, i retko su duže od tri metra. Široka, sprijeda tupo zaobljena njuška životinje izgledom potsjeća na štuke. Obojeni su tamno, gotovo crno, a mladunci imaju žućkaste poprečne pruge. Trbušna strana je uglavnom isto prilično tamna, no može biti i svetla.

Vrijeme parenja američkih aligatora počinje u proljeće. U to vrijeme mužjaci se glasaju dubokim zvukom koji potsjeća na pseći lavež. Time dozivaju ženke ali i drže na rastojanju druge mužjake. Nemaju glasnice, a zvuk “proizvode” plućima. U to vrijeme mužjaci su izuzetno teritorijalni, a pare se s više ženki.

Američki aligator (Alligator mississippiensis), često i misisipski aligator prema latinskom nazivu, je jedan od dve vrste roda Alligator u redu krokodila. Ova vrsta živi samo na jugoistoku SAD-a gde nastanjuje mokre okoliše koji se često preklapaju s ljudskim obitavalištima. Veći je od druge vrste ovog roda, kineskog aligatora. Ova vrsta živi na području američkih država […]