Udav (Boa constrictor) je neotrovna zmija. Rasprostranjena je u kišnim šumama Meksika, Kolumbije, Brazila i nekim ostrvima, kao što je Trinidad.

Dužina je u proseku od 1-6 metara. Boja je veoma raznolika. Šare su uglavnom smeđe i krem boje.

Sa obe strane kloake udav ima po jedan trn. Oni predstavljaju ostatke zadnjih udova koje je nasledio od svojih predaka. Kada je ženka spremna za parenje,podigne rep da bi mužjak mogao da priđe i oplodi jajašca. Posle nekoliko meseci, ženka rađa žive, potpuno razvijene mladunce. Odjednom može da okoti 20-60 zmija. Mlada zmije postane polno zrela sa 2-3 godine.

Životni vek je od 20 do 30 godina. Uglavnom su samotnjaci, osim u doba parenja.