Crveno-modra ara (Ara macao) je velika vrsta papige porodice Psittacidae.

Nastanjuje suve tropske šume u Srednjoj i Južnoj Americi. Sa površinom od oko 6 700 000 km² rasprostranjenosti, ovo je najrasprostranjenija vrsta roda Ara. Nije ugrožena.

Crveno-modre are su popularni, ali zahtevni kućni ljubimci; imaju visoku cenu održavanja i vrlo su bučne ptice. Uzgajivači ih cene zbog perja prelijepih boja i jer su vrlo privržene vlasnicima. Smatra se inteligentnom vrstom.

Otprilike je 81 do 96 cm duga, ali više od polovine dužine je zapravo dug, zašiljen rep, uobičajen kod svih ara. Prosečna težina je oko jednog kilograma. Perje je uglavnom crveno, ali je perje na trtici i repno perje svetlo plavo, sa žutim gornjim pokrovnim perjem na krilima.

Gornji deo letnih pera na krilima je tamnoplave boje sa metalno-zlatnim odsjajem. Neke jedinke ponekada imaju zelene boje na kilima. Postoje tri podvrste koje se razlikuju po širini žute trake na krilima. Oko oka do kljuna je gola koža, sa sitnim perjem. Gornja vilica je uglavnom boje belokosti, a donja je crna. Crveno-modre are ne pokazuju seksualni dimofizam; jedina razlika je što mlađe ptice imaju tamne, a odrasle svijetložute oči.

Crveno-modre are se oglašavaju glasnim, grlatim kreštanjem i vrištanjem koje se čuje kilometrima dalje.

Ove ptice jedu uglavnom voće i semenje, uključujući i veliko, tvrdo semenje. Obično lete same ili u paru, iako se na nekim mestima mogu videti u jatima. Često se okupljaju na mestima gde mogu lizati sol sa stena.

Crveno-modre are nesu dva ili tri bela jajeta u rupi u drvetu. Ženka ih inkubira oko 28 dana, a ptići dobijaju perje nakon oko 90 dana nakon što su se izlegli. Napuštaju roditelje oko godinu dana kasnije.

Ova vrsta može živjeti do 75 godina. Međutim, obično žive 30 do 50 godina.