Ružičasti pelikan ili veliki beli pelikan

(lat. Pelecanus onocrotalus) je vrsta iz porodice pelikana (lat. Pelecanidae).

Gnezdi se u močvarama i plitkim jezerima jugoistočne Evrope, te u Aziji i Africi.

Ovo je vrlo krupna vrsta pelikana, teška preko 10 kg. Dugačak je 160 cm, s rasponom krila od 280 cm. Bele je boje, s ružičastim predelom oko očiju i ružičastim nogama.

Najveća područja gneždenja u Evropi su u delti Dunava. Gnezdi se u Makedoniji (Prespansko jezero) i Grčkoj. U Srbiji se gnezdio do 19. veka, ali je isušivanjem močvara nestao.

U Aziji se gnezdi na istoku sve do Mongolije i severne Indije. Gnezdi se i u Africi, npr. oko reke Niger.

Ružičasti pelikani iz Evrope i severozapadne Azije zimuju oko Crvenog mora.