Plavo žuta ara rasprostranjenost: istočna Panama južno, preko severozapadne Kolumbije u dolini Magdalene i istočno od Anda od istočne Kolumbije i Venecuele preko Ekvadora i Perua, kao i Gvajane, Surinama, Francuske Gvajane, Trinidada i Brazila do Bolivije, Paragvaja i severne Argentine.

Plavo žuta ara naseljava kišne šume, visoka i srednje gusta vegetacija, otvorene šume kao i močvare savane sa palmama i drugim drvećem u tropskoj zoni do 500 m (1.650 stopa), na lokalitetima do 1.500 metara (5,000 stopa).

Plavo žuta ara obično živi u parovima, malim porodičnim grupama ili jatima do 20 ptica, okupljaju se po nekoliko stotina na drvećima gde se odmaraju i hrane, kao i na glinenim bedemima, viđen je i u toku jutarnjih i večernjih sati, leti od i do drveća na kojima se odmara, parovi i grupe su tada veoma uočljivi zbog svetlog perja i redovnog oglašavanja tokom leta; parovi se jasno mogu identifikovati u okviru grupe, često se nalazi na drveću gde se hrani sa Scarlet Macaws (Ara macao) and Green-winged Macaws (Ara chloroptera); tada su veoma oprezni; dok se ne uvere da nema predatora u blizini, vrlo se teško uočava u lišću visokog drveća; ostaje tih tamo, može da se otkrije kad mu ispadne hrana, ukoliko mu se pripreti odleće glasno skričeći, stidljiv u blizini naselja; let prilično brz i direktan, često samo nekoliko metara iznad vrhova drveća; sporo, tipično moćno zamahuje; pozivi su jaki rraa-aa-ri ili hrapavo kreštanje.