Afrički bivo (lat. Syncerus caffer) je krupno govedo iz porodice šupljorogih goveda (Bovidae), visine do 1,7 i dužine do 3,4 metara. Težina ovih bivola dostiže i do 900 kilograma, s tim da su mužjaci krupniji od ženki. Nepredvidiva priroda i veličina ovih džinova ih svrstava u red najopasnijih afričkih životinja.

Afrički bivo je i najveći i najjači član roda goveda (mužjak može da teži i do 800 kilograma). Živi u stadu koje ponekad broji nekliko stotina grla. Najčešće nastanjuje močvarne predele; po čitav dan provodi spavajući ili preživljavaući na jedom mestu, najradije u nekoj bari ili u jami sa muljem. Kasno popodne ili predveče ustaje i bez prekida pase čitavu noć do ranog jutra. Posebno se ističe neobičnim rogovima koji su spljošteni i pokrivaju čitavo čelo tako da samo u sredini ostaje slobodna uska pruga. Kad pobesni, gazi sve što mu se nađe na putu. Nije ga moguće pripitomiti, čak ni ukrštanjem sa domaćom stokom. Sem čoveka i lava bivo nema pravih neprijatelja. Hijene i krokodili kojih su močvare prepune sa vremena na vreme uhvate nekog mladog bivola. Ženka na svet donosi po jedno mladunče. U proseku bivo živi 25 godina.