Hijene (Hyaenidae) predstavljaju porodicu kopnenih grabljivica iz reda zveri. Porodica se sastoji od četiri vrste − smeđe hijene, prugaste, pjegave i zemnog vuka. Žive u zapadnoj Aziji, na Indijskom podkontinentu, Arapskom poluostrvu i u velikom delu Afrike

Mužjaci, za razliku od drugih predatora, nemaju penisnu kost (Baculum). Ženke hijena imaju snažno izražene spoljašnje dijelove polnih organa − njihov klitoris može biti dugačak i do 15-20 cm, te se često naziva pseudopenisom. Osim toga, okružen je kesicama koje podsjećaju na testise mužjaka, pa se polovi čak i kod posmatranja izbliza jedva mogu razlikovati. Pored toga, imaju jednu do tri bradavice. Ova anatomska posebnost ranije je dovodila do pretpostavke da su hijene hermafroditi, što nije tačno. Isturene genitalije ženki služe za oplodnju, uriniranje i donošenje mladih.

Obilježje svih hijena je da su im prednje noge duže od stražnjih, te im hod nalikuje na medvjeđi, i da ne mogu uvući kandže. Male hijene, poput zemnog vuka, su dugačke od 55 do 80 cm i teške od 9 do 14 kg, dok velike pjegave hijene mogu biti dugačke i do 165 cm i teške i do 86 kg. Dužina repa varira od 18 do 44 cm.