Lemuri (Lemuridae) su porodica iz reda primata. Svrstavaju se u podred Strepsirrhini koji je ranije nazivan ‘polumajmunima’ što se više ne koristi, naziv se smatra zastarjelim. Porodica obuhvaća 13 vrsta razvrstanih u pet rodova, a uz njih je postojao još jedan rod koji je izumro.

Osobine:

lemuri su vitke životinje s dugim, gusto dlakavim repovima. Krzno im je meko i ponekad prošarano. Lemuri su veliki poput vjeverica ili kao mačke. Tijelo im je dugo 26 do 45 cm a rep od 28 do 60 cm. Mogu biti teški do pet kilograma. Ženke i mužjace su jednako veliki. Prednji ekstremiteti su im kraći od stražnjih. Većina lemura su noćne životinje koje koje žive na drveću. Oči su im velike i okrenute prema naprijed, a na mrežnici imaju sloj koji reflektira svjetlo što poboljšava vid životina (slično kao kod mačaka).

Razmnožavanje:

Nakon skotnosti između 90 i 150 dana (što ovisi o vrsti) između kolovoza i listopada rađaju se jedno ili dva mladunca. Nakon pet mjeseci prestaju sisati, a nakon dvije do tri godine su spolno zreli. Očekivano trajanje života im je do 20 godina.

Lemuri (Lemuridae) su porodica iz reda primata. Svrstavaju se u podred Strepsirrhini koji je ranije nazivan ‘polumajmunima’ što se više ne koristi, naziv se smatra zastarjelim. Porodica obuhvaća 13 vrsta razvrstanih u pet rodova, a uz njih je postojao još jedan rod koji je izumro. Osobine: lemuri su vitke životinje s dugim, gusto dlakavim repovima. […]