Puh orašar (lat. Muscardinus avellanarius) je noćni glodar iz porodice puhova (Gliridae) i jedini predstavnik roda Muscardinus. Naseljava Evropu i Malu Aziju.

Ovaj puh je smeđe-žute boje, sa belim grudima i trbuhom. Dužine je 6-9 cm, bez repa dugačkog 5,7 – 7,5 cm. Težak je 17-20 grama. Krzno mu je gusto i poleglo, a dlaka mekana i sjajna, srednje dužine.

Naseljava šume Evrope i severnog dela Male Azije. Na severu se njegov areal prostire do južne Švedske, a na istoku do Volge. U Britaniji je jedini autohtoni puh.

Omiljena hrana su mu orasi, po čemu je i dobio ime. Voli i lešnike, žirove, sočne plodove, kao što je jagoda i kupina, a takođe i pupoljke.