Serval (lat. Leptailurus serval) je vrsta iz porodice mačaka. Telo mu je srednje veličine. Ima vrlo dugačke noge i poznat je po tome što može skočiti i do 3 metra, da bi uhvatio pticu u letu.  Interesantno je i to da ima najveće uši među svim divljim mačkama, a rekorderi su i kad su posredi udovi – imaju najduže noge Široko je rasprostranjen u […]

Serval (lat. Leptailurus serval) je vrsta iz porodice mačaka.

Telo mu je srednje veličine. Ima vrlo dugačke noge i poznat je po tome što može skočiti i do 3 metra, da bi uhvatio pticu u letu.  Interesantno je i to da ima najveće uši među svim divljim mačkama, a rekorderi su i kad su posredi udovi – imaju najduže noge

Široko je rasprostranjen u podsaharskoj Africi, živi u savanama, suvim travnjacima, na ivicama tropskih kišnih šuma, čak i na planinskim područjima. Nije prisutan u pustinjama i vlažnim tropskim šumama. 

Hrani se zečevima, krticama, žabama, vevericama.

Poput većine divljih mačaka, i servali su samotnjaci, te društvo traže samo u vreme parenja. I mužjaci i ženke imaju svoju jasno obeleženu teritoriju kojom gospodare i koja obuhvata površinu od deset do 32 kvadratna kilometra.

Ova vrsta nije ugrožena, jer ima široko rasprostranjenje.