Tapiri su neparnoprstaši (Perissodactyla), biljojedi koji žive u džunglama Južne Amerike i Azije. Pripadaju porodici tapira koju čine 4 vrste Tapirus bairdii, Tapirus indicus, Tapirus pinchaque i Tapirus terrestris.

Izgledom podsjećaju na svinje. Imaju zašiljenu njušku koja završava surloma i kratak rep. Na prednjim nogama imaju po 4 a na stražnjim po 3 prsta. Teški su preko 150kg. Danju spavaju, a noću kreću u potrazi za hranom, vodeno i šumsko bije, kao i lišće i voće.

Tapir se smatra jednom od najstarijih životinja na planetu. Danas je ugrožen uništavanjem staništa i lovom. Koža i meso su na ceni; a Indijanci njegovo meso smatraju delicijom. Životni vek mu je 30 godina, ali skotnost traje jako dugo, oko 14 meseci.

Tapir se brani vrlo rijetko kad je napadnut. Najčešće nastoji pobeći do najbliže vode i tamo naći utočište. Vrlo je dobar plivač i može dugo izdržati a da nijednom ne udahne vazduh. Voli se kupati, a kupanje mu služi za oslobađanje od nametnika.

 

Tapiri su neparnoprstaši (Perissodactyla), biljojedi koji žive u džunglama Južne Amerike i Azije. Pripadaju porodici tapira koju čine 4 vrste Tapirus bairdii, Tapirus indicus, Tapirus pinchaque i Tapirus terrestris. Izgledom podsjećaju na svinje. Imaju zašiljenu njušku koja završava surloma i kratak rep. Na prednjim nogama imaju po 4 a na stražnjim po 3 prsta. Teški […]