Zebra je životinja koja pripada porodici Equidae (porodici konja) i koja živi u centralnoj i južnoj Africi.

Zebra živi u manjim krdima u savani. Jedna porodica se obično sastoji od pastuva, nekoliko kobila i njihovih ždrebadi. Grupa porodica čini krdo. Danju pase travu i odmara se u senci nekog drveta. Kad je oko njih sve mirno, zebre se zabavljaju utrkivanjem ili se prevrću i skaču. Predveče kreću ka obalama reke ili jezera da bi se napojile. Tada postaju oprezne, jer znaju da se na tim mestima redovno kriju njihovi neprijatelji.

Kod zebre su vid i njuh veoma oštro razvijeni i gotovo uvek osete približavanje zveri.

Osobine:

Divlja zebra je visine leđa oko metar i dvadeset pet, ponekad i do metar i po, a dugačka gotovo dva metra. Odrasle zebre teže do 300 kg i uglavnom se nalaze u savani i retkim šumama. Dlaka je išarana crno-belim poprečnim prugama. Taj neobični plašt pomaže joj da bude nezapažena u savani gde je zbog jakih sunčevih zraka kontrast svetlih i senovitih zona naročito naglašen. Glava je prilično krupna, vrat kratak i mišićav, a trup snažan. Ima odlična čula vida, mirisa i sluha. Rep se završava dugačkim čuperkom dlake. Svojim izrazito čvrstim, punim kopitama, zebra lako trči po kamenitom tlu. U punom trku postiže brzinu od 70km. Ako je napadne neka zver, brani se snažnim udarcima kopita i zubima i često natera u bekstvo napadača, pogotovo ako je ovaj sam, a nije naročito krupan.

 Zebru love lavovi i pegava hijena

Razmnožavanje:

Ženke imaju trudnoću od otprilike 12 meseci i daju obično samo jedno ždrebe, najčešće u toku kišne sezone. Čim se okoti, zebrino mladunče odmah staje na nožice i traži majčino mleko. Naglo se razvija i čim poodraste, odmah pokazuje svoju veselu i živahnu ćud, skače, trči, prevrće se … Majka ga iz daleka nadzire i svaki čas doziva rzanjem. Mladunče je svetlije nego odrasle životinje i pruge su mu tamnosmeđe i bele. Tek kad sasvim odraste pruge postanu tamnije, gotovo crne. Mala zebra dugo sisa mleko i tek posle nekoliko meseci počinje da pase meku travu i pridružuje se majci i krdu, kad odlaze na pašnjake.

Zebra prosečno živi do trideset godina.