Mrki medved

Mrki medved

Najveći kopneni mesožder u Evropi

Mrki medved predstavlja jednu od najvećih kopnenih zveri. To su društvena bića sa značajnim polnim razlikama u ponašanju. Oni to teritorijalni i često se teritorija jednog mužjaka preklapa sa teritorijom više ženki.

Karakteristike

Red (Order):
Zveri (Carnivora)

Familija (Family):
Medvedi (Ursidae)

Naučni naziv vrste:
Ursus arctos

Stanište:
Šume, livade, planinska područja, pustinje

Poriklo:
Evroazija, Severna Amerika

Trenutni trend:
Stabilan

Broj jedinki u svitu:
110.000

Životni vik:
20-30 godina

*Priuzeto sa sajta iucnredlist.org

ZOO vrt na Paliću ima četiri mrka medveda. Medvedica Goca u naš vrt je došla 2017. godine iz Beo Zoo Vrta kada je njihov postojeći kavez trebao da se renovira. Ostala je u Zoo vrtu Palić jer je zbog njenih penzionerskih godina nisu ponovo želeli izlagati stresu transporta. Mara i Stana su stigle u junu 2022. godine kao zaplena iz Kanareva. Njihova majka bila je ubijena pa su dve sestre, mečići, držani kao kućni ljubimci, a kasnije su kao odrasle i stasale jedinke donite u naš vrt.

Najpopularniji član i vođa medveđe bande, meda Medeni, rođen je 2010. godine, a u palićki Zoo vrt stigao je u martu 2014. godine. Goca i Medeni su jedno vreme živili zajedno, ali pošto je Goca starija ženka, a Medeni mlad mužjak koji je u ljubavi često znao biti navalentan, od Goce je jednom prilikom dobio opomenu i ujed za jezik. Povrida je odavno prošla, ali je uvrida vično ostala, pa Goca i Medeni ipak žive razdvojeno.

Postanite junak za životinje

Udomite divlju životinju i doživite jedinstveno iskustvo povezanosti s prirodom. Vaša podrška osigurava da ove životinje dobiju sve što im je potribno, a vi ćete dobiti neprocinljivo iskustvo.