Meda sa Palića seli se u Švajcarsku

Mužjak hibrida mrkog i polarnog medveda, koji je 2017. godine trajno oduzet sudskom presudom nakon zaplene pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine u Srbobranu krajem oktobra 2016. godine, zbrinut je juče u specijalizovanom prihvatilištu za medvede u mestu Arosa, u Švajcarskoj.

Poslednji cirkuski medved iz Srbije – tako su belu grznenu, a umiljatu, gromadu opisali Britanci koji ga trenutno prevoze duž Evrope, od njegovog doskorašnjeg doma u Subotici do utočišta u Švajcarskoj, gde će ostati do kraja života.

U specijalnom kombiju britanske fondacije „Četiri šape“ srpski meda je juče krenuo iz Subotice na 1.400 kilometara dugo putovanje, preko Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, pa sve do alpskog rezervata.

– Neverovatnom i jednistvenom medvedu dali smo ime Napa. On je ogromna životinja, a sa tragičnom prošlošću. Ilegalni cirkus ga je godinama iskorišćavao i zlostavljao, obezvredivši ga toliko da nikada nije imao ni ime. Napa je život proveo u malenom kavezu i njegovi zubi su uništeni od žvakanja zarđalih rešetki – opsisali su članovi ove fondacije za zaštitu životinja.

Trajni smeštaj mede i saradnju sa ovom organizacijom ugovorilo je naše Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

– Medved je u Zoo vrtu na Paliću proveo nešto više od dve godine. Tu je došao iz zatočeništva, nakon zaplene iz jednog cirkusa, u jako lošem stanju. Sve vreme dok je boravio kod nas oporavljao se od posledica užasnih uslova u kojima je odrastao. Čuvali smo ga sve dok mu Ministarstvo nije pronašlo trajan smeštaj, a čak je i naš biolog otišao sa Britancima u Švajcarsku, da povede računa o životinji i nadgleda njegovo puštanje u prirodu – rekli su nam iz palićkog Zoo vrta, jedine ustanove u Srbiji koja je registrovana da prihvata i čuva povređene i životinje iz zaplene.

Napa bi u svoj novi dom trebalo da stigne tokom ovog dana. Reč je „Arosa utočištu za medvede“, u istoimenom selu podno Alpa, gde će mu društvo ovog leta praviti još četiri nova krznena drugara.

U rezervatu u Švajcarskoj moći će da živi u prirodnoj sredini, a da opet bude zbrinut, jer životinja koja je odrasla u zatičeništvu, u pravom staništu svakako ne bi umela da se snađe.

– Napa se vozi u specijalnoj veterinarskim ambulantnim kolima Fondacije „Četiri šape“, koja je dizajnirana za duga putovanja, ima dobar venitalacioni sistem i omogućava veterinarima da redovno proveravaju njegovo stanje. Kada stigne kod nas, nekoliko nedelja ćemo ga trenirati da dobrovoljno uđe u transportni kavez, kako bi to za njega proteklo bez stresa. Tim kavezom ćemo 550 kilograma tešku životinju prevesti do gondole, a onda njome do sredine staništa i štale koja je dizajnirana za medvede – objasnili su na svom sajtu iz Arosa utočišta.

U rezervatu se već nalaze brojne životinje, koje posetioci mogu i da vide, ali da istovremeno ne ugrožavaju njihovu slobodu.

 

(Dunja Savanović/d.savanovic@telegraf.rs)