Мрки медвед

Мрки медвед

Највећи копнени месождер у Европи

Мрки медвед представља једну од највећих копнених звери. То су друштвена бића са значајним полним разликама у понашању.
Они то територијални и често се територија једног мужјака преклапа са територијом више женки.

Карактеристике

Ред (Order):
Звери (Carnivora)

Породица (Family):
Медведи (Ursidae)

Научни назив врсте:
Ursus arctos

Станиште:
Шуме, ливаде, планинска подручја, пустиње

Порекло:
Евроазија, Северна Америка

Тренутни тренд:
Стабилан

Број јединки у свету:
110.000

Животни век:
20-30 година

*Преузето са сајта iucnredlist.org

ЗОО врт на Палићу има четири мрка медведа. Медведица Гоца у наш врт је дошла 2017. године из Бео Зоо Врта када је њихов постојећи кавез требао да се реновира. Остала је у Зоо врту Палић јер је због њених пензионерских година нису поново желели излагати стресу транспорта. Мара и Стана су стигле у јуну 2022. године као заплена из Канарева. Њихова мајка била је убијена па су две сестре, мечићи, држани као кућни љубимци, а касније су као одрасле и стасале јединке донете у наш врт.

Најпопуларнији члан и вођа медвеђе банде, меда Медени, рођен је 2010. године, а у палићки Зоо врт стигао је у марту 2014. године. Гоца и Медени су једно време живели заједно, али пошто је Гоца старија женка, а Медени млад мужјак који је у љубави често знао бити навалентан, од Гоце је једном приликом добио опомену и ујед за језик. Повреда је одавно прошла, али је увреда вечно остала, па Гоца и Медени ипак живе раздвојено.

Постаните херој за животиње

Удомите дивљу животињу и доживите јединствено искуство повезаности с природом. Ваша подршка осигурава да ове животиње добију све што им је потребно, а ви ћете добити непроцењиво искуство.