Novi stanovnici Zoo vrta

Za svega mesec i po dana, Zoološki vrt na Paliću postao je bogatiji za četiri nova stanovnika. U pitanju su mladunci antilope, lame, dikobraza i emua.

Iako je Zoo vrt zatvoren za posetioce još 22. marta, to ne znači da u njemu nema života. Naprotiv, lepo vreme izvelo je životinje iz svojih jazbina da se ogreju na prolećnom suncu, ozelenilo drveće i prošaralo travu cvetovima raznih boja, a tu je i novo potomstvo na opštu radost svih koji se brinu o stanovnicima vrta.

– Od pre mesec i po dana imamo dve ženke, odnosno po jedno mladunče eland antilope i aplaka lame, a prošle nedelje rođeni su mladunče dikobraza i emua, za koje još ne znamo kog su pola, jer se nalaze u svojim jazbinama sa roditeljima – kaže Jelena Toljagić, koordinatorka obrazovnih i promotivnih aktivnosti u Zoološkom vrtu Palić. – Mladunci su zdravi, o njima se brine naš veterinar, kao i timaritelji koji ih tokom hranjenja i čišćenja obilaze svakog dana po dva puta.

Bez obzira na vanredno stanje, Zoo vrt na Paliću funkcioniše uobičajeno, dodaje naša sagovornica, pa se tako baštovani brinu o botaničarskom, a timaritelji i veterinari o životinjskom delu vrta, a jedino što nedostaje su posetioci.

– Životinje imaju svoj uobičajeni ritual, redovno ih puštamo napolje, jedu dva puta dnevno i tu prosto nema nikakve razlike. Naši timaritelji dolaze po svojim smenama, baštovani vode brigu o cveću i zelenilu i kada biste pogledali kako funkcioniše Zoo vrt, sve je potpuno isto, samo što posetilaca nema – dodaje Toljagić.

Novi stanovnik palićkog Zoo vrta od danas je i jedna nepovređena ali iscrpljena roda koja je nađena u okolini Zrenjanina, izvan svog staništa, te je prebačena na krajnji sever Srbije kako bi se oporavila, prikupila snage za poletanje, a potom izabrala sledeću destinaciju.

Kako su neke životinje iskoristile lepo vreme pogledajte u nekoliko fotografija u nastavku.

A posetioci će moći da posete Zoološki vrt po okončanju vanrednog stanja, kada se i očekuje da će njegove kapije biti otvorene za sugrađane. Do tada, uživajte u fotografijama novih stanovnika ove oaze biljnog i životinjskog sveta na Paliću.

izvor: subotica.com