PRIHVATILIŠTE ZA ZAPLENJENE Saznali smo gde idu životinje oduzete švercerima. Ima raznih, od majmuna, preko krokodila do SOVE NA DIJETI

Tropski papagaji, gušteri, zmije, kornjače, makaki majmuni, medvedi, krokodili, povređeni, zanemareni ili žrtve švercera – svi oni utočište su našli u palićkom Prihvatilištu za životinje.

Prihvatilište za divlje životinje pri Zoološkom vrtu na Paliću zbrinjava godišnje oko 300 raznih životinja koje carinici zaplene na granicama ili su im zbog bolesti i povreda potrebne nega i pomoć.

Zasebni deo vrta je priča za sebe, ali i svaka od oko 3.700 životinja, koliko ih je zbrinuto od 2004. godine kada je prihvatilište počelo sa radom, krije svoju priču. Prve godine smeštaj je potražilo deset jedinki, već 2005. broj se povećao na 89, a prošle godine su zbrinute 344 životinje.

– Cilj je da se svaka jedinka rehabilituje i pusti u prirodu. Zanimljivo je da ne radimo samo sa divljim autohtonim životinjama, već imamo zaplenjene životinje i one uglavnom i ostaju u zoološkom vrtu. Ne možemo da ih pustimo u prirodu jer nemamo odgovarajuća staništa, naročito za tropske papagaje, guštere i zmije – kaže Andrijana Tot, kustos Zoo-vrta.

 

Tako od 2014. na Paliću živi mrki medved Medeni, koji je zaplenjen u Novom Pazaru. Na Palić je 2016. doveden i hibrid mrkog i polarnog medveda, ali je 2018. premešten u rezervat u Švajcarskoj.

– Sve životinje iz zaplene su vlasništvo države i ministarstvo odlučuje da li će životinje ostati kod nas ili će biti premeštene. Kod nas su bile i tri bebe medvedi – Malena, Histerija i Pospanko, koje su premeštene u rezervat u Rumuniju. Od svih životinja do sada oko 40 odsto je ostalo, uglavnom one koje imaju deformitete ili oštećenja krila i ne mogu da se vrate u prirodu. U pitanju su ptice pevačice ili grabljivice – kaže Andrijana Tot.

 

Nažalost, dešavaju se i uginuća, kada ptice prekasno stignu do prihvatilišta. To se dešava ako su pretrpele strujni udar, trovanje ili sepsu zbog otvorenih preloma.

– Od zanimljivijih životinja 2007. u prihvatilište su stigla dva stepska varana zaplenjena na mađarskoj granici. Na Bujanovcu je 2012. zaplenjeno 128 šumskih i grčkih kornjača. Imali smo šest makakaki gibraltarskih majmuna iz zaplene na Kelebiji i oni su prebačeni u Madrid. Kod nas su još uvek big zmija i tatarska peščana boa, zaplenjene na Gradini. Iz zaplene u Novom Sadu doveli su nam ružičastu bou, a 2010. godine, verovali ili ne, zaplenili su patuljastog kajmana, krokodila, na Preševu – priča Totova.

Sa granice u decembru 2019. stigli su u džaku paunovi. Krijumčari su veći broj paunova stavili u džak pun krompira koji su vezali, a glave životinja su virile.

– Imali smo slučaj da su prenosili budimpeštanske visokoletače u kartonskim kutijama za banane i džakovima za paprike. To je surov način maltretiranja životinja – kaže kustoskinja.

 

Najviše životinja u prihvatilištu ima iz okruženja. Tu su vetruške, rode, labudovi, orao mišar je čest, ptice pevačice koje su najčešće inspekcijska zaplena zato što ih pojedinci drže zarobljene u kavezima da bi im pevali.

– Ženke se oslobađaju jer ne pevaju lepo. Zadržavaju mužjake. Nedavno smo pustili uralsku sovu, koja je stigla kod nas povređena, i 16 ptica pevačica iz zaplene u Subotici. Čovek kod koga su pronađene ih je držao u malim kavezima. Nije prvi put kažnjen, ali je ponovo to uradio – kaže Andrijana Tot.

 

Za zaposlene ne postoji radno vreme. Sa paunovima su sa granice stigli u dva sata ujutru. O životinjama se staraju dva timaritelja, veterinar, kustos i postoji saradnja sa lokalnom ambulantom gde je nedavno labudu ugrađena šipka u butnu kost.

– Najčešće povrede labuda su kada im se udica omota ili zabode u vrat. Kod nas je labud kome je rana zarasla. Pustili smo ga na jezero, to se zove slobodno udaljavanje, ali je odlučio da ostane. Postoji privrženost i znaju da će dobiti ovde hranu – kaže Andrijana Tot.

Sova na dijeti

– Timaritelji i ja se vežemo za životinje. Lično sam se vezala za malu kukumavku sovu, imamo poseban odnos. Nju smo pokušali da pustimo, međutim bila je predebela i sada je na dijeti da bi mogla da poleti. Daje joj se manja količina hrane. Sove nam uglavnom donosi pokrajinski zavod ili građani – kaže Andrijana Tot.

izvor: Blic