Prinove u ZOO vrtu

Svi koji vole da nas posećuju obradovaće se pošto je palićki Zoološki vrt postao bogatiji za tri mladunčeta lemura. U pitanju su mužjaci starosti od oko šest nedelja. SU prvim danima ovi slatki mladunci su samo sisali i spavali na majčinim grudima.

Nedavno su okusili prvu čvrstu hranu, za početak banane, a polako će probati i drugo sezonsko voće i povrće koje jedu odrasli pripadnici ove vrste. Bebice su počele da se odvajaju od majke, upoznaju svet oko sebe i skakuću od jednog do drugog lemura. Prihvaćeni su odmah nakon rođenja i trenutno su atrakcija u grupi, tako da im se pruža mnogo pažnje od strane odraslih.

Ime jednog mladunca lemura je Megamind, dok blizanci i dalje čekaju da kum i njima smisli neobična imena.

Prvi primerci ove zanimljive vrste, u palićki Zoološki vrt, pristigli su 2008. godine i to par sa svojim mladuncima, a sada ih ima 15.

Lemur je sisar koji pripada redu primata sa izduženom njuškom i očima koje su smeštene sa strane. Ove noćne životinje žive u prašumama Madagaskara, Africi i ponegde u Aziji, iako su se neki prilagodili otvorenijim i sušnim zapadnim delovima ostrva. Nekada su živeli i u Evropi i Americi, gde su pronadjeni njihovi fosilni ostaci. Od svih drugih antropoidnih ili čovekolikih majmuna, lemur se razlikuje po tome što ima izduženo lice lisičjeg izgleda i izduženu kandžu umesto nokta na drugom nožnom prstu. Svi lemuri se spretno pužu i veru po drveću, pa su zato i nazvani verači. Pošto ne žive dugo kada su zatvoreni, ne mogu se naći često po zološkim vrtovima.