Rakuni prvi na vidiku

Severnoamerički rukun (Protion lotor) je jedan od najčešćih stanovnika zooloških vrtova. Prvi put je u Evropu dovežen kao krznašica, ali vrlo brzo se otrgao kontroli, i danas se vodi kao invazivna vrsta. Vrlo je simpatičan poput malog mede, zato ga i u nekim stranim jezicima zovu medved koji pere.

Iako izgleda vrlo dobroćudno kada se nađe u opasnosti vrlo je žestog borac. U stanju je da se potuče i sa odraslim psom. Svoj stranski naziv je dobio iz razloga što svu hranu voli da opere, a kada lovi u vodi, svojim prednjim šapicama opipava pažljivo dno rečica i bara, tražeći puževe, školjke ili po koju zalutalu ribicu. Vrlo su inteligentni, lako se prilagođavaju uslovima sredine, tako da za tili čas provale kako se otvaraju kante za smeće, kako funkcionišu vrata za pse i mačke, dimnjaci, ventilacioni otvori itd. Kada nauče gde je hrana ne ustručavaju se da uđu u kuće kako bi se poslužili sa hranom iz frižidera.

U zoološkom vrtu na Paliću rakuni su bili smešteni u jednom od najstarijih objekata, ali i najgorih. Iako je kavez bio ukopan i sakriven puzavicama stvarajući time hlad i zavetrinu, rakuni su bili na betonu, nisu imali prirodni supstrat i bili su depresivni. Rušenjem tog objekta srušen je i poslednji rudiment starog zoološkog vrta i zatvorena je jedna epoha neudobnog smeštaja za životinje. Prelazak ovih malih simpatičnih krznenih životinjica simbolično predstavlja otvaranje jedne nove epohe u istoriji zoološkog vrta, gde je dobrobit svih naših štićenika na prvom mestu i gde se od problema ne beži nego se oni rešavaju. Rakuni su prebačeni u novi objekat na ulazu gde svi posetioci mogu da posmatraju ovu razdraganu porodicu koja pomalo još uplašeno ispituje svoj novi prostor od preko pedest kvadrata. Novi objekat u sebi sadrži mnogo veći i bolji smeštajni kapacitet koji propisuje naš zakon, a planira se sukcesivni unos novih supstrata, igračaka, pojilica i drugih objekata, kako bi se rakunima svaki dan pružala neka nova zanimacija i kako im dani ne bi bili prazni, čime bi se posebna pažnja posvetila dobrobiti a i zabavi ovih malih sisara. Prvi komšija mu je i dalje naš maleni stanar tvor, koji je zajedno sa rakunima premešten u novu kućicu. Pozivamo i vas da se sa nama zajedno radujete novom smeštajnom prostoru.