Rodila se Čila – prvi put rođeno mladunče zlatnog agutija

Krajem prošle godine, tačnije 4.novembra, prvi put u Zoo vrtu Palić, rođena je ženka zlatnog agutija. Zbog sjajne dlake, koja se presijava na Suncu, dobila je ime Čila (Csillag – zvezda).

Ova vrsta se teško razmnožava u zatočeništvu i zatvorenom prostoru, te je rođenje ovog mladunčeta uspeh za Zoo vrt Palić.

Po izgledu slični morskim prasićima, ali veći i sa dužim nogama, zlatni aguti su članovi porodice glodara, poreklom iz Južne Amerike i važni su članovi njihovog ekosistema pošto daju značajan doprinos pošumljavanju njihovog prirodnog staništa. Oni su jedina vrsta, na svom izvornom području, za koju se zna da može da otvori tvrdu ljusku brazilskog oraha.
Zlatni aguti imaju grubo, sjajno krzno zelenkasto-braon boje, dok im je zadnji deo leđa narandžaste boje do crvene, koje se preliva na suncu, po čemu su i dobili svoje ime. Na prednjim nogama imaju četiri prsta, ali samo tri na zadnjim nogama. Teški su između 3 do 6 kg, narastu između 50 i 64 cm, a njihovi repovi nisu duži od 6 cm. Ženke su obično veće od mužjaka. Komuniciraju kroz seriju gunđanja, cike i vike, ali i položajem tela.
Zlatni aguti najviše vole da jedu brazilske orahe, a kada hranu imaju u izobilju, orahe zakopavaju i skladište u zemlju, kao i ostala semena, a tim načinom ponašanja imaju veoma važnu ulogu za širenje semena brazilskog oraha, ali i drugih semena. Ujutru su u potrazi za hranom dok je uveče jedu.
U zatočeništvu zlatni aguti mogu da žive od 15 do 20 godina, a možete da ih vidite i da se upoznate sa njihovim ponašanjem u Zoološkom vrtu Palić u objektu preko puta nojeva, pored patuljastih mungosa i afričkih oklopnih kornjača.