Na svet je stigla mala Maja

Za prvomajske praznike u zoološkom vrtu na Paliću se rodila mala ženka vrste Eland antilopa. Budući da je  rođena za prvi maj, nazvali smo je Maja, delom od milošte što je malena a delom zbog meseca Maj. Elandi su jedni od najvećih antilopa, naziv su im dodelili holanđani koji su među prvima susreli ovu neverovatnu životinju tokom kolonizacije Afrike. Eland na holandskom znači Los, a pošto je Los najveći među jelenima onda su je nazvali Los antilopa ili kako zvuči na Holandskom Eland antilopa.

Nasuprot svojoj veličini ovi divovi su vrlo miroljubive životinje. Zanima ih sve što je zeleno i može da se pase. U nedostatku trave (koje dnevno mogu da unesu u vidu 7,5kg livadskog sena) rado jedu i detelinu ili brste lišće i mlade izbojke, što je obostrana korist i radost timaritelja i baštovana u zoo vrtu. Svake godine kada je orezivanje stabala i sadnica, veliki deo ove lisne mase završi upravo kod elanda, pri čemu se cela porodica okupi i milinia ih je gledati kako sočno žvaću listove pune tanina.

U doba parenja mužjak ove vrste koristi poseban gel za kosu koji je načinjen od blata i izmeta, kako bi njime natrljao kosu, a potom istu trljao o različite delove ispusta i time označi svoju teritoriju. Rado se okiti i lišćem i granjem. Ovaj div sa svojom težinom bliže jednoj toni, je jako brižan otac, iako je rođen u Beo-zoo vrtu (22. maja 2002.), pre par godina je kao star mužjak premešten kod nas, ali mu je palićko sunce i briga naših timaritelja ubrzano popravilo i stas i raspoloženje, budući da ima 16 godina daleko je nadživeo svoje divlje rođake.

Majina mama će još narednih 6 meseci brižno da je doji, mada će Maja već za mesec dana početi da licka prekrupu i koncentrat i da zbunjeno gleda mamu kako brsti, pa će u tome da joj se pridruži. Male antilope kada se rode vrlo brzo stanu na noge i počnu da sisaju, za sat vremena već i lav mora da se pomuči da je uhvati, a kamoli  veterinar koji mora da je vakciniše. Budući da je devojčica, ostaće pored majke u krdu još dugo godina, ali neće dugo biti mala, te vas pozivamo da dođete što pre da je i Vi vidite i radujete se sa nama maloj Maji.