SENEGALSKI GALAGO I AKSIS JELENI – STIGLI U ZOO VRT PALIĆ

Zoološki vrt Palić postao je bogatiji za dve nove vrste životinja, koje do sada nisu bile u zbirci vrta. U pitanju su 3 mala polumajmuna – Senegalski galagosi i 16 jedinki Aksis jelena. Ove životinje stigle su u Zoo vrt 18.04. kao vid saradnje sa Zoološkim vrtom grada Segedina.
Galagosi su smešteni u objektu Ekocentar, dok se Aksis jeleni mogu videti sa pasarele u ispustu za jelene.
AKSIS JELEN (Axis axis) takođe poznat kao pegavi jelen, vrsta je jelena poreklom iz Indije, Nepala i Šri Lanke, gde nastanjuju travnjake i otvorene šume. Prvi put vrsta je opisana i dobila ime 1777. godine. Aksis je jelen umerene veličine, mužjak dostiže 90 cm i ženke 70 cm u ramenu. Dok mužjaci teže 70–90 kg, ženke teže oko 40–60 kg. Prisutan je polni dimorfizam; mužjaci su veći od ženki, a rogovi su prisutni samo na mužjacima. Gornji delovi su zlatne do rumene boje, potpuno prekriveni belim tačkicama koje ostaju na krznu tokom celog života. Imaju crnu prugu po sredini leđa. Stomak, zadnjica, grlo, unutrašnjost nogu, uši i rep su beli. Rogovi, trokraki, dugački su skoro 1 m, i mužjaci ih odbacuju svake sezone.
SENEGALSKI GALAGO (Galago senegalensis) vrsta je polumajmuna koji nastanjuje šume, savane i grmlje velikog broja država Afrike, kao što su Senegal, Sudan, Etiopija, Kenija, Nigerija, Kamerun…
Prave skrovište u dupljama drveća, izbegavaju otvorene prostore. Hrane se noću, pojedinačno. Žive u grupama do 5 jedinki ili pojedinačno. Ako su uznemireni tokom dana, mogu se kretati veoma sporo, ali noću su aktivni i okretni, skačući i do 3 do 5 metara u jednom skoku. Mlade rađaju jednom godišnje, a trudnoća traje oko 4 meseca. Dužina tela je do 15cm, a težina svega 300 grama. Oni koriste urin da navlaže ruke i stopala i to im pomaže da se drže za grane i takođe može da funkcioniše u obeležavanju mirisa. Njihovo oglašavanje je opisano kao visoka, cvrkutava nota koja se najčešće izgovara ujutru i uveče. Prosečan životni vek je 4 godine u divljini, ali u zatočeništvu mogu živeti i do 10 godina. Zbog toga što su aktivni noću i specifičnog izgleda sa tipičnim velikim okruglim očima i oglašavanja, u narodu su poznatiji pod nazivom “aveti”.
U Zoološkom vrtu Palić za njih je osmišljena volijera u Eko-centru puna prirodnih elemenata: panjeva i grana drveća, čiji prozor je zamračen da bi sprečio dnevnu svetlost da ih uznemirava i koja je osvetljena samo plavim noćnim svetlom. Noćno svetlo se koristi da bi posetioci mogli da posmatraju male majmune, ali da ih sa druge strane ne ometa u aktivnostima, jer je za njih dnevno svetlo jasan znak da je vreme za – spavanje 🙂