Uspavanko se vratio u prirodu

Mnogi se sećaju potresne priče o tri, tek rođena, mečeta koji su krajem marta 2014. godine stigli u Zoološki vrt Palić kako bi preživeli i ojačali. Naime, nakon što su im krivolovci ubili majku u šumama jugozapadne Srbije, a oni ukradeni i namenjeni trgovini, bili su prepušteni strašnoj sudbini.

Srećom mečići su pronađeni i dospeli u prave ruke, čitav tim timaritelja u našem Zoo vrtu se danonoćno brinuo o njima. Nekoliko puta dnevno Uspavanko i njegove sestre Tara i Histerija dobijali su mleko na cuclu, te na taj način ojačali i izborili se za živote.

Posle više od 2 meseca boravka u Zoo vrtu prevezeni su u Rumuniju u Prihvatilište za mladunce mrkih medveda, gde ih u ograđenom prostoru u divljini, pripremaju za život u prirodi. Nakon nešto više od godinu dana rehabilitacije Uspavanko je dokazao da ipak nije toliko uspavan i da je prvi spreman za borbu preživljavanja u prirodnom staništu. Tako je pušten u šume u okolini Mojstira, opštine Tutin.

Radnici palićkog Zoo vrta se sa suzama o očima, ali punog srca sećaju tri tek rođena mečeta i veoma su ponosni na to, što su doprineli njihovom preživljavanju.

Mrki medved je strogo zaštićena vrste na teritoriji Republike Srbije. Zaštićena je međunarodnim ugovorima poput Konvencije o međunarodnom prometu ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES).