Меда са Палића сели се у Швајцарску

Мужјак хибрида мрког и поларног медведа, који је 2017. године трајно одузет судском пресудом након заплене покрајинске инспекције за заштиту животне средине у Србобрану крајем октобра 2016. године, збринут је јуче у специјализованом прихватилишту за медведе у месту Ароса, у Швајцарској.

Последњи циркуски медвед из Србије – тако су белу грзнену, а умиљату, громаду описали Британци који га тренутно превозе дуж Европе, од његовог доскорашњег дома у Суботици до уточишта у Швајцарској, где ће остати до краја живота.

У специјалном комбију британске фондације „Четири шапе“ српски меда је јуче кренуо из Суботице на 1.400 километара дуго путовање, преко Хрватске, Словеније, Аустрије, Немачке, па све до алпског резервата.

– Невероватном и једниственом медведу дали смо име Напа. Он је огромна животиња, а са трагичном прошлошћу. Илегални циркус га је годинама искоришћавао и злостављао, обезвредивши га толико да никада није имао ни име. Напа је живот провео у маленом кавезу и његови зуби су уништени од жвакања зарђалих решетки – опсисали су чланови ове фондације за заштиту животиња.

Трајни смештај меде и сарадњу са овом организацијом уговорило је наше Министарство за заштиту животне средине.

– Медвед је у Зоо врту на Палићу провео нешто више од две године. Ту је дошао из заточеништва, након заплене из једног циркуса, у јако лошем стању. Све време док је боравио код нас опорављао се од последица ужасних услова у којима је одрастао. Чували смо га све док му Министарство није пронашло трајан смештај, а чак је и наш биолог отишао са Британцима у Швајцарску, да поведе рачуна о животињи и надгледа његово пуштање у природу – рекли су нам из палићког Зоо врта, једине установе у Србији која је регистрована да прихвата и чува повређене и животиње из заплене.

Напа би у свој нови дом требало да стигне током овог дана. Реч је „Ароса уточишту за медведе“, у истоименом селу подно Алпа, где ће му друштво овог лета правити још четири нова крзнена другара.

У резервату у Швајцарској моћи ће да живи у природној средини, а да опет буде збринут, јер животиња која је одрасла у затичеништву, у правом станишту свакако не би умела да се снађе.

– Напа се вози у специјалној ветеринарским амбулантним колима Фондације „Четири шапе“, која је дизајнирана за дуга путовања, има добар вениталациони систем и омогућава ветеринарима да редовно проверавају његово стање. Када стигне код нас, неколико недеља ћемо га тренирати да добровољно уђе у транспортни кавез, како би то за њега протекло без стреса. Тим кавезом ћемо 550 килограма тешку животињу превести до гондоле, а онда њоме до средине станишта и штале која је дизајнирана за медведе – објаснили су на свом сајту из Ароса уточишта.

У резервату се већ налазе бројне животиње, које посетиоци могу и да виде, али да истовремено не угрожавају њихову слободу.

(Дуња Савановић/д.савановиц@телеграф.рс)

Share your love