Заштита природе

Ми можемо, морамо и у обавези смо да урадимо све што је у нашој моћи да заштитимо природу за генерације које долазе!

Зоолошки вртови претрпели су значајне промене кроз историју. Првобитно, зоолошки вртови били су приватне колекције високо стручних особа и нису били доступни јавности. Касније, зоолошки вртови су отворени за јавност ради образовних циљева, пошто није постојао други начин за учење биологије. У другој половини двадесетог века, зоолошки вртови постали су широко распрострањени. 

Међутим, сваки врт је радио по својим принципима до краја века, када су зоолошки вртови почели да сарађују и развијају стандарде операције. Као резултат, развијени су кодекси етике, упутства за одговорност и размножавање, као и принципи за добробит животиња. Данас, зоолошки вртови се трансформишу у модерне центре за заштиту биодиверзитета, са фокусом на заштиту угрожених врста и образовање друштва о природи и биологији.

Врсте исчезавају с лица наше планете, али није касно да делујемо

Светске популације сисара, птица, риба, рептила и амфибија су се у просеку смањиле за 60 процената у само 40 година. 

Појам „дивљина“ више нема исто значење као што је имао у блиској прошлости. Животињске врсте које живе у дивљини често су у опасности изумирања. Процењује се да је у дивљини Индије остало само 400 азијских лавова, у шумама Кеније само 80 источних бонгоса и опасно ниске популације хиљада других врста широм света.

Покретач смањивања броја животиња смо ми - људска бића

Развој популације људске расе и све што уз тај развој долази, од пољопривреде до рударства – до загађења. Животиње губе приступ природним стаништима која су постојала раније. Тропске шуме се руше због плантажа палми, океани су препуни опасних пластика а емисије угљен-диоксида наносе ненадокнадиву штету климату и као резултат свега тога станишта животиња нестају.

Ваша посета је важна

Када посетите наш ЗОО врт, чините велике ствари својим доласком. Свака посета нашем ЗОО врту помаже финансирању рада на обнови станишта и заштити дивље природе.

Иако немамо финансијску снагу нити људство да инвестирамо у велике пројекте заштите, чинимо велике напоре локално, национално и глобално те верујемо да можемо надахнути посетиоце.

Због подршке посетиоца, са својим програмом конзервације врста ЗОО врт Палић је део глобалне мреже и у могућности је да учествује у пројектима широм света.

EAZA кандидат

ЗОО врт Палић је кандидат Европске асоцијације зоолошких вртова и акваријума (ЕАЗА) – организација која окупља најважније зоолошке вртове из целе Европе, са седиштем у Амстердаму.

Постаните херој за животиње

Удомите дивљу животињу и доживите јединствено искуство повезаности с природом. Ваша подршка осигурава да ове животиње добију све што им је потребно, а ви ћете добити непроцењиво искуство.