Iguana je rod gmizavaca koja nastanjuje tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike. Rod iguana obuhvata dve vrste — Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana). Zelena iguana je rasprostranjenija i može se naći od južnog Brazila pa sve do Meksika i Floride i u delu doline Rio Grandea. Zelena iguana se često […]

Iguana je rod gmizavaca koja nastanjuje tropske oblasti Kariba, Centralne i Južne Amerike. Rod iguana obuhvata dve vrste — Iguana iguana (zelena iguana) i Iguana delicatissima (mala iguana). Zelena iguana je rasprostranjenija i može se naći od južnog Brazila pa sve do Meksika i Floride i u delu doline Rio Grandea. Zelena iguana se često drži i kao kućni ljubimac.

Iguane mogu dostići dužinu od 1,5m i težinu od 10kg. Veći primerci su zabeleženi, ali oni su prilično retki. Zabeleženo je da je jedna zelena iguana, držana kao ljubimac, doživela 69 godina, inače žive od 20-35 godina.

Zelene iguane imaju i fotosenzitivni organ na vrhu tela koji se često naziva i treće oko. Iako se naziva okom, ono ne može da formira jasnu sliku već iguane pomoću njega mogu da detektuju promene u osvetljenju, tj. senke koje eventualno prave grabljivci iznad njih.

Ponašanje

Kada su uplašene, zelene iguane pokušavaju da pobegnu. Ako je u blizini vodena površina, one će pokušati da zarone. Ranjene iguane su agresivnije od neozleđenih. Inače, iguane vole da leže na suncu i nisu agresivne.