Poreklo mu je severna i severoistočna Amerika. Postoje odgovarajuće mini vrste krokodila, pogodne za čuvanje u terarijumskim uslovima.

 U prirodi dostiže dužinu od preko dva metra, a u kućnim uslovima ne prelazi metar i po, i to tek sa pet do sedam godina starosti, jer je odrastanje u terarijumu znatno sporije. Kao kućni ljubimac zahteva popriličan prostor: akvaterarijum oko tri metra dužine i dva metra širine. Važno je znati da se ne da pripitomiti, da je veoma brz, i da za tren oka može ugristi neopreznog vlasnika. Dugovečan je, i može živeti i dvadesetak godina.

Ovi krokodili se uglavnom nabavljaju kao bebe, kada imaju oko 20 cm. Odrasli mužjak može dostići dužinu do metar i po, dok su ženke tridesetak centimetara manje. Najidealniji za ljubimca, zbog veličine od 85 cm, je patuljasti kajman ravnog čela (Paleosuchus trigonatus).

SMEŠTAJ Kajman zahteva prilična ulaganja, pre svega ogroman prostor, nalik bazenu, sa što većom vodenom površinom, ali i sa suvim delom, sa kamenjem, panjevima i veštačkim biljkama. Pločasto kamenje se može iskoristiti za pravljenje ambijenta u suvom delu, gde će se krokodilčić odmarati. Sunce mu je neophodno, pa je poželjno da deo površine u terarijumu bude i prirodno osunčan.

Poreklo mu je severna i severoistočna Amerika. Postoje odgovarajuće mini vrste krokodila, pogodne za čuvanje u terarijumskim uslovima.  U prirodi dostiže dužinu od preko dva metra, a u kućnim uslovima ne prelazi metar i po, i to tek sa pet do sedam godina starosti, jer je odrastanje u terarijumu znatno sporije. Kao kućni ljubimac zahteva […]