Majmuni Novog sveta (Platyrrhini), nazvani još i širokonosci, čine jedan delomični podred primata. Zajedno s majmunima Starog sveta i Tarsiiformesima čine podred primata Haplorrhini, nazvan još i “suhonosci”. Pored ljudi, ova grupa su jedini primati koji žive na području američkog kontinenta. Područje koje nastanjuju se proteže od južnih delova Meksika sve do severnih područja Argentine. […]

Majmuni Novog sveta (Platyrrhini), nazvani još i širokonosci, čine jedan delomični podred primata. Zajedno s majmunima Starog sveta i Tarsiiformesima čine podred primata Haplorrhini, nazvan još i “suhonosci”. Pored ljudi, ova grupa su jedini primati koji žive na području američkog kontinenta. Područje koje nastanjuju se proteže od južnih delova Meksika sve do severnih područja Argentine. Na Karibima je živelo više vrsta koje su sve izumrle. Nazvani su Xenotrochini.

Za razliku od majmuna Starog sveta, nosnice ovih majmuna okrenute su ustranu, pa otuda i naziv “širokonosci”. Veličinom se međusobno jako razlikuju, od samo 100 grama teškog Cebuella pygmaea do više od 10 kg teških urlikavaca.

Majmuni Novog sveta su svi stanovnici drveća, a uz jedinu iznimku članova porodice noćnih majmuna svi su dnevne životinje. Mnoge vrste imaju duge repove koji su prilagođeni hvatanju za grane, pa se te vrste njim koriste kao petim ekstremitetom (porodica majmuna hvataša)