Tvor ili smrdljivac (Mustela putorius) je divlja životinja, grabljivi sisar iz porodice kuna, poznat po tome da kad je ugrožen ili veoma uzbuđen, štrcanjem izbacuje smrdljivi sekret iz žlezde ispod repa. Ako se oseti ugroženim, upozorava na opasnost lupkanjem nogu ili hodanjem na prednjim nogama, a ukoliko je opasnost i dalje prisutna, izbacuje smrdljivi sekret […]

Tvor ili smrdljivac (Mustela putorius) je divlja životinja, grabljivi sisar iz porodice kuna, poznat po tome da kad je ugrožen ili veoma uzbuđen, štrcanjem izbacuje smrdljivi sekret iz žlezde ispod repa. Ako se oseti ugroženim, upozorava na opasnost lupkanjem nogu ili hodanjem na prednjim nogama, a ukoliko je opasnost i dalje prisutna, izbacuje smrdljivi sekret iz žlezde pored analnog otvora. Oglašava se frktanjem i režanjem. Majstor je bežanja ako mu odbrana ne uspe.

Dugačak je od 40 do 95 santimetara, a teški i do 8 kilograma, s tim što su mužjaci i do tri puta veći od ženki. Imaju vitko, izduženo telo, sa relativno kratkim i veoma mišićavim nogama, i duge kandže na prednjim šapama za kopanje. Ima crno ili kestenjasto krzno, koje je na trbuhu žuto ili belo, a na licu ima bele šare. Oni mogu imati jednu debelu traku preko leđa i repa, ili dve tanje trake, ili niz belih mrlja i isprekidanih prugica. Neki imaju i pruge na nogama. Najrazvijenije mu je čulo njuha.

Hrani se miševima, pacovima, vodozemcima, pticama i ptičjim jajima, zečevima, gušterima, ribama i puževima. Ponekad jede i voće. Opasan je i za domaću živinu. U potrazi za hranom spreman je da napadne i dva puta veću životinju od sebe. Interesantan je način na koji sprema žabe kao zalihu hrane. Ugrizom ošteti žabi nerve, pa ona ostaje živa, ali ne može da se kreće.