Џиновска змија стигла у ЗОО врт Палић

Од како су се наши први преци срели са џиновским змијама оне су ушле у народни фолклор и мамиле су уздахе свих. Почев од бајки у којима се јавља змијски цар па до најневероватнијих прича са змијама које могу да прогутају целог коња, или змија које могу да паралишу погледом, отровницама које убијају додиром, истина са овим горостасима је сасвим другачија.

Змије заправо нису друштвене животиње, и само мали број змија попут лоптасог питона има обичај да се стара о потомству, чак и у овом случају лоптасти питон брине само о јајима док се не излегну, а после напушта младунце да се старају о себи. Будући да су хладнокрвне, змије енергију троше само на кретање, а то је углавном само кад лове. Змије су искључиви месоједи, и хране се другим животињама, са пар изузетака које се хране јајима. Зуби змија су кукасти и повијени уназад и служе за прихватање хране док се храна гута у цело у једном комаду.

Џиновске змије данас више нису толика реткост, све чешће се налазе у кућама као егзотични кућни љубимци, чак и у својим изванредним бојама од снежно белог албина до најневероватнијих мутација.

Нажалост када купујете змију која је симпатични црволики кућни љубимац дужине двадесетак цантиметара, продавац некако увек заборави да спомене да су оне дуговечне и да ће у наредних десетак година, боа или питон хтети да израсте у животињу дужине 3 или 4 метра и да ће тежити и преко 30 килограма. Они истински велики примерци могу да досегну и до шест метара, али то су јако стари примерци.

Тако је и у Зоолошки врт Палић стигла змија по имену Добривоје, који је албино мужјак питона, дужине 3,5 метра и тежине око 30 килограма, у раду са њим увек морају да буду присутна најмање два тимаритеља. Иако је био кућни љубимац и мирне је нарави, дугачак је и тежак, а на сваких 50 цм змије треба бар једна рука да се држи исправно да се змија не би повредила. Добривоје је смештен у свој нови изложбени простор и чека посетиоце да их увесели, па дођите и ви да га сретнете.

 

Share your love