Сенегалски галаго и аксис јелени – стигли у Зоо врт

Зоолошки врт Палић постао је богатији за две нове врсте животиња, које до сада нису биле у збирци врта. У питању су 3 мала полумајмуна – Сенегалски галагоси и 16 јединки Аксис јелена. Ове животиње стигле су у Зоо врт 18.04. као вид сарадње са Зоолошким вртом града Сегедина.

Галагоси су смештени у објекту Екоцентар, док се Аксис јелени могу видети са пасареле у испусту за јелене.

АКСИС ЈЕЛЕН (Axis axis) такође познат као пегави јелен, врста је јелена пореклом из Индије, Непала и Шри Ланке, где настањују травњаке и отворене шуме. Први пут врста је описана и добила име 1777. године. Аксис је јелен умерене величине, мужјак достиже 90 цм и женке 70 цм у рамену. Док мужјаци теже 70–90 кг, женке теже око 40–60 кг. Присутан је полни диморфизам; мужјаци су веćи од женки, а рогови су присутни само на мужјацима. Горњи делови су златне до румене боје, потпуно прекривени белим тачкицама које остају на крзну током целог живота. Имају црну пругу по средини леђа. Стомак, задњица, грло, унутрашњост ногу, уши и реп су бели. Рогови, трокраки, дугачки су скоро 1 м, и мужјаци их одбацују сваке сезоне.

СЕНЕГАЛСКИ ГАЛАГО (Galago senegalensis) врста је полумајмуна који настањује шуме, саване и грмље великог броја држава Африке, као што су Сенегал, Судан, Етиопија, Кенија, Нигерија, Камерун…

Праве скровиште у дупљама дрвећа, избегавају отворене просторе. Хране се ноћу, појединачно. Живе у групама до 5 јединки или појединачно. Ако су узнемирени током дана, могу се кретати веома споро, али ноćу су активни и окретни, скачуćи и до 3 до 5 метара у једном скоку. Младе рађају једном годишње, а трудноћа траје око 4 месеца. Дужина тела је до 15цм, а тежина свега 300 грама. Они користе урин да навлаже руке и стопала и то им помаже да се држе за гране и такође може да функционише у обележавању мириса. Њихово оглашавање је описано као висока, цвркутава нота која се најчешćе изговара ујутру и увече. Просечан животни век је 4 године у дивљини, али у заточеништву могу живети и до 10 година. Због тога што су активни ноћу и специфичног изгледа са типичним великим округлим очима и оглашавања, у народу су познатији под називом „авети“.

У Зоолошком врту Палић за њих је осмишљена волијера у Еко-центру пуна природних елемената: пањева и грана дрвећа, чији прозор је замрачен да би спречио дневну светлост да их узнемирава и која је осветљена само плавим ноћним светлом. Ноћно светло се користи да би посетиоци могли да посматрају мале мајмуне, али да их са друге стране не омета у активностима, јер је за њих дневно светло јасан знак да је време за – спавање.

Share your love