Zoo vrt bogatiji za šest novih stanovnika

Početkom meseca, Zoološki vrt na Paliću obogatio je svoju zbirku sa šest novih životinja. Iz susedne Mađarske stigli su dvogrba kamila, par De braza majmuna, par Severnoameričkih bizona, kao i ženka merkata, a sve jedinke su mladunčad stara oko godinu dana.

Najpre su iz Pečuja stigla dva Severnoamerička bizona, mužjak Ben, star oko godinu dana, i nešto mlađa ženka po imenu Bora, koje smo zatekli kako zajedno uživaju na letnjem suncu. Sa njima je došla i mlada ženka merkata nazvana Bobica, a kako je još uvek stidljiva, posetioci je mogu videti kako se u udobnosti svoje kućice odmara u piljevini.

 Pošto su merkati životinje koje žive u grupi, planiramo da oformimo novu grupu u kojoj će Bobica biti alfa ženka, a uskoro bi trebalo da joj stigne i muško društvo iz Holandije, tako da neće dugo biti sama – kaže Vesna Davidović, portparolka Zoološkog vrta na Paliću.

Društvo je dobila jednogrba kamila, te odnedavno deli kućicu sa mladom i lepom dvogrbom kamilom po imenu Livija, koja je stigla iz Niređhaza. Vrlo umiljata, ali nesigurna, Livija se ne usuđuje da izađe u dvorište, ali se zato ne ustručava da priđe starijoj kamili u kojoj vidi majčinsku figuru.

Stara je svega godinu dana i praktično je odvojena od svoje majke, stoga je još uvek stidljiva i dosta uplašena, a trenutno upoznaje svoj prostor i teren. U radu sa njom timaritelji su veoma oprezni, sve se radi polako i bez ikakve prisile, tako da očekujemo da će se u septembru osloboditi i izaći napolje – objašnjava Davidović, dodajući da će i Livija dobiti muško društvo iz Osijeka, ove ili naredne godine. – Kada dostigne polnu zrelost, njene grbe koje su još uvek male i nestabilne će očvrsnuti, napuniće se vodom i mašću, te očekujemo da će za dve-tri godine biti u punom potencijalu.

Zoološki vrt bogatiji je i za par De braza majmuna, mužjaka i ženku koji su se vrlo brzo uklopili u novo okruženje. Kako ističe naša sagovornica, zanimljivo je da se ova vrsta majmuna do pre pet godina nije mogla videti ni u jednom evropskom zoološkom vrtu, a danas posetioci Zoo vrta na Paliću mogu da ih vide u terarijumu, gde će biti dok im se ne pronađe adekvatno stanište.

Za sve nove stanovnike biće napravljen i poseban program razmnožavanja, kako bi u narednim godinama podarili Zoo vrtu i mlađe članove svoje vrste – poručuje Davidović.