Šimpanza

Šimpanza

Pametni i emotivni primati

Šimpanza je vrsta velikog majmuna poreklom iz šuma i savana tropske Afrike. Ovi majmuni su pokriveni grubom crnom dlakom, ali imaju golo lice, prste, dlanove i stopala.
Njihova fizička snaga je oko 1,5 puta veća od ljudske, a snaga stiska se procenjuje na oko 200 do 330 kg.

Karakteristike

Red (Order):
Primati (Primates)

Porodica (Family):
Majmuni Starog sveta (Cercopithecidae)

Naučni naziv vrste:
Pan troglodytes

Stanište:
Šuma, savana

Poreklo:
Afrika

Trenutni trend:
Smanjenje

Broj jedinki u svetu:
Nepoznato

Životni vek:
30-40 godina

*Preuzeto sa sajta iucnredlist.org

Tomi je mužjak šimpanze koji je rođen 24. decembra 1983. godine u frankfurtskom zoološkom vrtu, a 1992. godine je živeo u Češkoj. U ZOO vrt na Paliću došao je u maju 1997. godine, a jedno kratko vreme boravio je i u beogradskom Zoo vrtu gde su bili zadivljeni njegovom veličinom.

Karakteristično za Tomija je, da se baš ne slaže sjajno sa drugim šimpanzama, već više uživa u prisustvu ljudi, pre svega svojih timaritelja prema kojima je nežan. Svake godine za rođendan dobija tortu i poklon, jako voli da dobije lutke koje su u obliku šimpanze. Ako neko želi da mu pokloni igračku, najsrećniji je kada mu se pokloni neka u obliku majmuna, a takođe voli i tuđu garderobu koja na sebi ima miris parfema. Tomi ima priliku da uživa u svim kanalima preko svog televizora, a najviše voli da gleda National Geographic – Wild.

Postanite heroj za životinje

Udomite divlju životinju i doživite jedinstveno iskustvo povezanosti s prirodom. Vaša podrška osigurava da ove životinje dobiju sve što im je potrebno, a vi ćete dobiti neprocenjivo iskustvo.