Dikobrazi Starog sveta (Hystricidae), porodica glodavaca iz Starog sveta rasprostranjena na području Europe, Azije, Afrike, Indije i jugoistočne Azije. Kao i kod dikobraza (Erethizontidae), glavna im je karakteristika telo prekriveno veoma dugim bodljama, koje uspešno koriste u obrani od grabežljivaca. Bodlje su građene od keratina. Dikobrazi su noćni sisari, danju spavaju skrivajući se u rupama […]

Dikobrazi Starog sveta (Hystricidae), porodica glodavaca iz Starog sveta rasprostranjena na području Europe, Azije, Afrike, Indije i jugoistočne Azije. Kao i kod dikobraza (Erethizontidae), glavna im je karakteristika telo prekriveno veoma dugim bodljama, koje uspešno koriste u obrani od grabežljivaca. Bodlje su građene od keratina.
Dikobrazi su noćni sisari, danju spavaju skrivajući se u rupama koje sami iskopaju. Biljožderi su i hrane se lišćem i grančicama, spore su i nenasrtljive životinje, ali veoma opasne ako im se neprijatelj približi, pa je zabeležen i slučaj da se dikobraz obranio i od napada čak 17 lavova.
Njihov životni vek iznosi oko 15 godina. U Keniji su neka plemena njegovo meso koristili za ishranu, a njegove bodlje koristili za izradu nakita.

U palićkom zoološkom vrtu završen je još jedan novi objekat, koji će se sastoji od zatvorenog dela i ispusta. U svoju novu kuću premešteno je sedam afričkih dikobraza. Njihova kuća se sada nalazi pored žirafarnice. Zanimljivo je da ove životinje, u samoodbrani mogu da ispale svoje dugačke bodlje čak nekoliko metara. Zbog toga njihovo prebacivanje u novi dom nije ni malo lak zadatak. Dikobrazi su dobili svoju novu kuću kako bi imali toplo mesto i zimi, pa će ih postioci moći videti u toku cele godine. Stigli su u ZOO vrt 1980. godine. Oni su možda najmističnije životinje našeg zoološkog vrta, koje se danju ukopavaju pa se posetioci pomuče dok ih pronađu.