Leopard (lat. Panthera pardus) je životinja iz porodice mačaka i najmanja od četiri velike mačke iz roda Panthera (ostale su tigar, lav i jaguar). Leopardi su nekada živeli u Aziji i Africi, od Koreje do južne Afrike, ali se njihova raspodela dramatično smanjila zbog lova i gubitka staništa, tako da leopardi sada uglavnom žive u pod-saharskoj Africi. Izolovane populacije žive u Pakistanu, Indiji, Indokini, Maleziji i Kini. Zbog gubitka staništa i stalnog opadanja populacije, leopardi su svrstani u skoro ugrožene vrste; njihov broj je veći od drugih pripadnika roda Panthera.

Leopard ima relativno kratke noge i dugačko telo, sa velikom lobanjom. Fizički najviše podseća na jaguara, iako je manji i slabije građe. Njegovo krzno je označeno rozetama koje nemaju unutrašnje tačke, za razliku od jaguara. Leopardi koji su melanistični, bilo potpuno crni ili vrlo tamne boje krzna, su vrsta velikih mačaka koje se kolokvijalno nazivaju crni panteri.

Ishrana i lov:

Odabir leopardove lovine zavisi pre svega od ponude lovine na njegovom području. Tako leopardi imaju veliki spektar lovine, od kukaca preko gmazova do ptica i velikih sisara. No, ako je ikako moguće, leopardi će pokušati uloviti sisare teške od 30 pa do 50 kilograma. Pri tome, riječ je najčešće o srednje velikim kopitarima. Koja će vrsta kopitara pri tome biti omiljena lovina, zavisi o području u kojem određeni leopard živi.

Razmnožavanje:

Leopardi nemaju određenu sezonu parenja, no u nekim područjima je opaženo, da se koćenje mladunaca često poklapa sa sezonom koćenja mladunaca njihove lovine. Estrus leopardice traje 6 do 7 dana. Ako ženka u tom razdoblju ne ostane skotna, estrus se ponavlja svakih 25 do 28 dana.

Ženka za koćenje bira zaštićena mesta, po mogućnosti špilju ili prolaz u stenama s uskim ulazom, a ako joj je stanište šuma, pokušaće da nađe šuplje stablo kako bi mladunci bili što bolje zaštićeni od mogućih neprijatelja.