Бели лавови стигли у палићки ЗОО

У палићки ЗОО су стигли бели лавови! Посетиоци за сада не могу да погледају Сумбу и Белка, који ће неколико недеља из предострожности провести у карантину. Након тога ће се посетиоци моћи дивити овим егзотичним великим мачкама које су у петак стигле на Палић.

Биолог Кристиан Овари каже да лавови баш и нису млади, женка Сумба спада међу највеће беле лавове и стигла је из Јужне Африке, док је мужјак Белко много млађи, мада је и он одрастао лав. Сељење одраслих лавова је добро јер се тиме ограничава њихово размножавање. Како Овари објашњава, многи не знају да лавови којима је одузета слобода рађају младе по четири пута годишње, у просеку имају по четири младунчета који већ са осам месеци могу да буду полно зрели.

У Африци на слободи живи око 200 белих лавова. Овој раси прети истребљење. Бели лавови који су у петак стигли на Палић потичу из парка Кругер из Јужне Африке. “Сви бели лавови у Европи потичу из парка Кругер. Тако гледајући, ово је чиста раса. Из погледа конзервације је јако важно да животиње буду расно чисте”, каже биолог ЗОО врта.

Share your love