Медени на сунцу, Гоца у јазбини – метеоролози

Упркос хладноћи, мрки медвед Медени који борави у Зоолошком врту на Палићу, искористио је леп и ведар дан да изађе из скровишта и огреје се на сунцу, док је медведица Гоца изабрала да остане у јазбини. Ако је веровати народним „метеоролозима“, и зима је неодлучна колико још да нас држи у својим леденим канџама.

Рика лавова одјекује Зоо вртом. Док краљеви џунгле оглашавају да је почео нови дан, на звуке овог гласног будилника одазивају се и друге животиње, које полако и стидљво излазе из својих скровишта. Тако је и мрки медвед Медени изашао из јазбине да се прошета и огреје на јутарњем сунцу.

– По народном веровању, на Сретење се сусрећу зима и пролеће, па се на данашњи дан медведи буде из дугог зимског сна. У зависности од тога како реагују по изласку из јазбине, могу се прогнозирати временске прилике. Ако медвед угледа своју сенку, уплаши се и врати унутра, верује се да ће зима трајати још шест недеља, а уколико не угледа сенку, већ настави да тражи храну, то је знак да је пролеће на прагу – прича нам Јелена Тољагић из Зоолошког врта на Палићу.

 

За разлику од Меденог, који нам својим изласком „прогнозира“ пролеће, медведица Гоца овог јутра није изашла из свог скровишта. Није реаговала ни на рику, сунце, као ни сласне јабуке које је добила као урањени десерт од тимаритеља. Њена јазбина је остала отворена, али њој није било ни трага, чиме нам поручује да зима још није спрема да нас напусти. Ипак, наша саговорница нам разбија илузије, указујући на то зашто ни Медени ни Гоца нису поуздани „метеоролози“.

 Медени и Гоца немају зимски сан, а разлог томе је што, пре свега, ни зиме код нас више нису толико хладне као што би биле у њиховом природном окружењу. Други разлог је што они у Зоо врту немају потребу за чувањем хране, јер их хранимо свакодневно, па самим тиме немају праву хибернацију – објашњава Тољагић, док Меденог награђује јабуком. – Тако да Медени, пошто нам је Гоца иначе мало стидљива, није прави „метеоролог“, јер он ће сваки дан изаћи напоље, макар да се прошета.

Судећи по прогнозама правих метеоролога, зима засигурно није иза нас. Напротив, биће још хладних дана, снега и разлога да се слојевито облачимо. Ипак, без икакве сумње, већина становника како Зоо врта, тако и нашег града, желела би да што пре испрати зиму и ужива у пролећу.

 

Share your love