Млади и мигранти уредили игралиште

Ученици основних школа „Матко Вуковић“ и „Јован Микић“, волонтери Канцеларије за младе и мигранти који тренутно бораве у Прихватном центру у Суботици, заједничким снагама уредили су дечје игралиште у Зоолошком врту на Палићу и тако допринели лепшем окружењу за све посетиоце, а поготово оне најмлађе.

Четке за фарбање и мали ваљак поделили су међусобно, а потом се заједнички упустили у дотеривање постојећег мобилијара на игралишту, не би ли му вратили стари сјај. Вредан је био и дванаестогодишњи Вахид Барзади из Авганистана, који са својом петочланом породицом борави у Прихватном центру у Суботици месец и по дана. Каже да му се Зоолошки врт допада, нарочито то што има много простора за играње, а да би се и друга деца могла играти, засукао је рукаве и придружио се вршњацима у фарбању љуљашке.

Ми ово радимо за децу, не радимо за себе. Ми радимо да би деца која дођу овде могла да се играју и лепо проведу време са другарима – несебичан је мали Вахид.

Данашња радна акција, реализована је уз подршку Европске уније управљању миграцијама у Републици Србији, а поред фарбања дечијих справа за играње, парку је дониран и нови мобилијар за одмор и одлагање отпада. Према речима Јелене Марић Луковић, менаџерке пројекта подршке, овом акцијом су локална заједница и мигранти још једном показали жељу да допринесу општем добру и да граде заједничку синергију у граду где бораве и живе.

Суботица је град који од 2015. године бележи јак транзит великог броја избеглица и миграната, а који је последњих 10 до 15 година једна од главих раскрсница на путу ових несрећних људи ка бољем животу. Данас смо заједно, кроз ову волонтерску акцију, офарбали све справе које се налазе на дечијем игралишту, донирали смо четири нове клупе, канте за отпад и други потрошни материјал који ће послужити да ову оазу одмора мало улепшамо и оплеменимо – поручила је Марић Луковић.

Зоолошки врт на Палићу годишње посети преко 150 хиљада посетиоца, од којих половину чине деца, рекао је директор Петар Савић, додајући да је утолико ова донација већа, јер ће у њој моћи да уживају најмлађи, а уједно и најмилији гости Зоо врта.

Такође, имамо и програм образовања преко којег нас посети још око 20 хиљада деце годишње, те нам је посебно драго што ће игралиште бити примерено нашим најмилијим посетиоцима, али и оним мало старијима, који ће моћи да седе у хладовини и сачекају децу док се играју – рекао је Савић.

У Прихватном центру у Суботици тренутно борави 58 миграната претежно из Авганистана и Ирана, тачније 14 породица са својом децом, те је највећа вредност данашње акције, како је оценио Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне и здравствене заштите, дружење ове деце са својим вршњацима из Суботице.

Share your love