Младунци: антилопе, ламе, дикобраза и емуа

За свега месец и по дана, Зоолошки врт на Палићу постао је богатији за четири нова становника. У питању су младунци антилопе, ламе, дикобраза и емуа.

Иако је Зоо врт затворен за посетиоце још 22. марта, то не значи да у њему нема живота. Напротив, лепо време извело је животиње из својих јазбина да се огреју на пролећном сунцу, озеленило дрвеће и прошарало траву цветовима разних боја, а ту је и ново потомство на општу радост свих који се брину о становницима врта.

– Од пре месец и по дана имамо две женке, односно по једно младунче еланд антилопе и аплака ламе, а прошле недеље рођени су младунче дикобраза и емуа, за које још не знамо ког су пола, јер се налазе у својим јазбинама са родитељима – каже Јелена Тољагић, координаторка образовних и промотивних активности у Зоолошком врту Палић. – Младунци су здрави, о њима се брине наш ветеринар, као и тимаритељи који их током храњења и чишћења обилазе сваког дана по два пута.

Без обзира на ванредно стање, Зоо врт на Палићу функционише уобичајено, додаје наша саговорница, па се тако баштовани брину о ботаничарском, а тимаритељи и ветеринари о животињском делу врта, а једино што недостаје су посетиоци.

– Животиње имају свој уобичајени ритуал, редовно их пуштамо напоље, једу два пута дневно и ту просто нема никакве разлике. Наши тимаритељи долазе по својим сменама, баштовани воде бригу о цвећу и зеленилу и када бисте погледали како функционише Зоо врт, све је потпуно исто, само што посетилаца нема – додаје Тољагић.

Нови становник палићког Зоо врта од данас је и једна неповређена али исцрпљена рода која је нађена у околини Зрењанина, изван свог станишта, те је пребачена на крајњи север Србије како би се опоравила, прикупила снаге за полетање, а потом изабрала следећу дестинацију.

Како су неке животиње искористиле лепо време погледајте у неколико фотографија у наставку.

А посетиоци ће моћи да посете Зоолошки врт по окончању ванредног стања, када се и очекује да ће његове капије бити отворене за суграђане. До тада, уживајте у фотографијама нових становника ове оазе биљног и животињског света на Палићу.

 

Извор: subotica.com

Share your love