У Зоо врту Палић све врви од живота

Након доласка на свет потомака антилопе, ламе, дикобраза и емуа, у Зоолошком врту на Палићу принове настављају да пристижу, па су тако у протеклом периоду рођени младунци патагонијске маре, сове ушаре и још две ламе.

Сова ушара је строго заштићена врста у Србији, коју је у нашој земљи могуће пронаћи само на Вршачким планинама, а препознатљива је по великим пернатим „ушима“ на глави, које заправо немају никакве везе са правим ушима. У Зоо врту на Палићу своје гнездо је свио један пар, а пре неколико месеци излегло се младунче по имену Марли.

– Она је сада већ доста порасла, има бујно перје и на око је тешко видети да је реч о младунчету, али се и оно налази са осталим совама напољу – каже Јелена Тољагић, координаторка образовних и промотивних активности у Зоо врту.

Пре двадесетак дана на свет је дошао мужјак ламе који је добио име Војо, а убрзо након њега, родила се и женка Дина. Најновија становница Зоо врта на Палићу је и беба патагонијске маре, која је названа Тити.

– Све њих посетиоци могу да виде, ламе су на отвореном и чак су и њихова рођења била јавна, односно они који су се тада затекли у Зоо врту могли су да присуствују њиховом доласку на свет. Патагонијска мара је у почетку била у јазбини, јер се оне иначе тако рађају, али сада је већ доста велика и трчкара напољу – додаје наша саговорница.

Како је Градски штаб за ванредне ситуације јуче донео Наредбу према којој је, између осталог, забрањено окупљање више од пет особа у затвореном простору у којем није могуће обезбедити физичку дистанцу од 1,5 метра, Зоолошки врт на Палићу поново је затворио Еко центар и велику папагајницу за грађанство, док се остале мере које се тичу посетилаца нису драстично мењале.

– Пошто је реч о уском кружном простору на којем није могуће обезбедити социјалну дистанцу, затворили смо за посетиоце просторије у којима се налазе папагаји, алигатори и змије, а све остале животиње које су на отвореном могу да се виде без проблема. Посетиоцима Зоо врта нису неопходне маске, будући да су све време на отвореном и пространом простору, али је потребно да држе социјалну дистанцу од два метра између других посетилаца, да у случају већег броја људи код неке животиње мало причекају, а уколико долазе у организованим групама, то не буде више од 10 људи – поручује Тољагић.

Зоолошки врт на Палићу отворен је сваког дана од 9 до 20 часова, а цена појединачне улазнице износи 300 динара, док је за децу до 15 година и пензионере 200 динара.

Share your love